Cornel Ciurea: În situaţii de urgenţă, rolul Parlamentului trebuie limitat drastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Şeful cabinetului de miniştri are şansă să revină în Parlamentul Republicii Moldova pentru a-şi asuma din nou răspunderea pe marginea pachetului de legi care a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională a Republicii Moldova.

Opinia aparţine comentatorului politic Cornel Ciurea şi a fost făcută publică în cadrul dezbaterilor „Pandemia şi Politica, barierele şi şansele consensului”, organizate de Agenţia de presă IPN.

„Curtea Constituţională a reproşat Parlamentului că nu s-a prezentat în ziua când şi-a angajat răspunderea Guvernului în faţa Parlamentului. Nu este o dramă, în fond, situaţia poate fi repetată în condiţiile cerute de Curtea Constituţională, chiar dacă există în societate o părere, şi eu o împărtăşesc, că nu era obligatoriu să existe cvorum. Parlamentul şi-a expus prin lipsa de cvorum atitudinea faţă de această angajare de răspundere. CC consideră că neapărat trebuia să fie oferită această şansă a moţiunii de cenzură pentru opoziţie. Din această cauză, sesiunea trebuia să aibă loc, cvorumul să existe. Bun, este o dezbatere pur juridică, dar CC nu a reproşat nimic Guvernului şi a considerat că Guvernul a procedat corect, a venit în Parlament şi era gata să prezinte legea în cauză”, a declarat Cornel Ciurea.

„Curtea Constituţională a reproşat Parlamentului” ..... „a venit în Parlament şi era gata să prezinte legea în cauză”

Comentatorul a făcut referire şi la discuţiile din spaţiul public care spun că guvernarea restricţionează dreptul Parlamentului de a monitoriza felul în care este gestionată criza.

„În opinia mea, Guvernul are dreptul şi aceasta pentru că, în situaţii de urgenţă, rolul parlamentarismului trebuie să fie limitat drastic. Însă, acest lucru nu este acceptat de opoziţie şi argumentele ei sunt clare”, a adăugat el.

Dezbaterile „Pandemia şi Politica, barierele şi şansele consensului” sunt ediţia a 129-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

https://www.ipn.md/ro/cornel-ciurea-in-situatii-de-urgenta-rolul-parlamentarismului-trebuie-8004_1072942.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite