CNA a reţinut şase persoane au fost reţinute pentru abuzuri la eliberarea paşapoartelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru funcţionari din cadrul CRIS Registru şi Biroul Migraţie şi Azil şi doi complici au fost reţinuţi pentru 72 de ore într-un dosar de corupţie. Aceştia sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice în interesul unor grupuri criminale, transmite IPN.

Printre persoanele reţinute este şeful-interimar al secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei, Comrat, CRIS Registru; şeful secţiei cetăţenie, CRIS Registru; şeful-adjunct al secţiei control şi eliberarea paşapoartelor, CRIS Registru; un angajat al secţiei imigrări din cadrul Biroului Migraţie şi Azil, MAI şi doi intermediari. Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în cadrul aceluiaşi dosar este bănuit şi şeful Direcţiei imigrări şi repatriere a Biroului Migraţie şi Azil, care în urma percheziţiilor a avut nevoie de îngrijiri medicale şi este internat la Spitalul de Urgenţă, unde este supus investigaţiilor.

Potrivit ofiţerilor de urmărire penală, angajaţii Registru, în complicitate cu persoane intermediare şi reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil, eliberau paşapoarte biometrice, falsificând identitatea beneficiarilor. S-a stabilit că mai multe persoane condamnate atât în Republica Moldova, cât şi în alte ţări, au primit paşapoarte cu identitate nouă.

În vizorul CNA şi al procurorilor a intrat un cuplu dat în urmărire internaţională pentru comiterea mai multor infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova şi în Statele Unite ale Americi. În 2010, instituţiile de drept din SUA au emis un mandat de arestare internaţional pe numele femeii, aceasta fiind învinuită de obţinerea unor credite în valoare de circa 50 de milioane de dolari din băncile americane, prin utilizarea documentelor falsificate. Acum doi ani, femeia a fost reţinută de instituţiile de drept din Moldova, reuşind însă să evadeze din arest la domiciliu. Cu câteva luni în urmă, procurorii au reuşit să extrădeze arestaţii pentru a fi deferiţi justiţiei americane.

În dosar apar şi cetăţeni ai Kazahstanului, Lituaniei, Belarusului, Ucrainei, despre care se ştie că au fost condamnaţi şi sunt căutaţi de Interpol pentru evaziuni fiscale, trafic de droguri, deturnare de fonduri, organizare de grupuri criminale, etc.

Anchetatorii au stabilit că 31 de persoane au intrat în posesia actelor de identitate falsificate, iar preţul unui paşaport se ridica până la 10 mii de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 10 ani de închisoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite