Chişinăul şi Tiraspolul se învinuiesc reciproc de ineficienţa şedinţelor CUC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniunea Comisiei Unificate de Control din 12 decembrie nu a avut nici un rezultat. În cadrul reuniunilor CUC-lui nu a fost luată nici o decizie începând cu iunie curent. Delegaţiile moldovenească şi transnistreană se acuză reciproc de sabotare şi de incapacitate de a duce dialoguri constructive.

În casa de cultură din Bender ce poartă numele activistului comunist Pavel Tcacenco, într-o sală amenajată în spiritul şi stilul comunist, intră cele cinci delagaţii ce fac parte din Comisia Unificată de Control: delegaţia moldovenească, transnistreană, ucraineană, rusă şi a OSCE. Tcacenco a fost unul dintre importanţii activişti comunişti din Basarabia şi România anilor 20. La intrarea în casa de cultură se află afişe care ne dau de înţeles că în edificiu se duce o viaţă culturală. Unul dintre afişe invită locuitorii Benderului la circ cu clovni şi animale dresate, acum însă pe holurile umblă oameni în sacouri şi uniforme militare cu inscriţiile în rusă MC – mirotvorceskie silî (forţe pacificatoare).

Instrucţiunile serviciului de presă

Într-un hol ce se află în reparaţie, suntem opriţi de către doi pacificatori care ne fac semn cu capul – „şi voi băieţi, ce căutaţi pe aici?”. Le înmânăm acreditările. Militarii înalţi apropie acreditările de geam şi le studiază minuţios, neînţelegând care este rostul acestora. Unul dintre membrii delegaţiei moldoveneşti ia acreditările şi le explică militarilor, că e de competenţa serviciului de presă să le studieze. Vine reprezentantul serviciului de presă şi ne oferă instrucţiunile în limba rusă. „Nu fotografiaţi în timpul şedinţei. Fotografiile se fac la început când are loc salutul de protocol. Veţi sta doar pe locurile destinate jurnaliştilor. Nu umblaţi prin sală şi nu deranjaţi delegaţii. Când scrieţi un articol nu aveţi voie să citaţi reprezentanţii delegaţiilor fără voia acestora. Aveţi voie să-i citaţi doar dacă vă oferă interviuri. Nu scoateţi fraze din context, altfel vi se va retrage acreditarea”.

Cazul Subbotin, motiv de discordie

Disensiunile apar chiar la începutul reuniunii. Partea transnistreană propune includerea în ordinea de zi cazul Alexandru Subbotin. Potrivit delegaţiei transnistrene, Subbotin, care ar fi făcut parte din administraţia transnistreană, a fost răpit de către foreţele de ordine moldoveneşti şi nici până astăzi nu se cunoaşte locul aflării acestuia şi motivul reţinerii. Mai mult, operaţiunea de reţinere a fost realizată în Zona de Securitate. „De aceea, partea transnistreană propune includerea pe rodinea de zi subectul răpirii lui Subbotin A.V. din Zona de securitate”.

Răspunsul delegaţiei moldoveneşti a venit imediat. Reprezentanţii Chişinăului au menţionat că nu are sens discutarea acestui subiect pentru că partea moldovenească a prezentat Tiraspolului explicaţiile de rigoare încă pe 9 decembrie. Cu două zile înaintea reuniunii CUC-ului. În nota informativă, se menţionează că procuratura Generală a Republicii Moldova a deschis pe numele lui Alexandru Subbotin o cauză penală pe motiv de trădare de stat şi spionaj. În mod special Subbotin, aflându-se pe teritoriul Republicii Moldova, recruta cetăţeni care deţin secret de stat şi acţiona împotriva statului. Pe 2 decembrie 2014, colaboratorii Procuraturii Generale l-au reţinut pe Alexandru Subbotin în satul Molovata. La momentul reţinerii, Subbotin avea cu el un pistol Makarov, cu numărul de serie 4659, care nu se afla în registrul MAI al RM. 

Subiectul Ghenciu

Delegaţia moldovenească a ţinut însă să readucă în discuţie cazul căpitanului de poliţie Veaceslav Ghenciu, care, pe 29 noiembrie curent, a fost reţinut şi răpit de către aşa-numitele forţe de ordine transnistrene. Ghenciu activa în calitate de membru al grupului mixt de anchetă, din cadrul Inspectoratului de poliţie din Bender. „Unde este reacţia Transnistriei cu privire la cazul Veaceslav Ghenciu, reprezenant al forţelor de ordine ale RM?” Partea transnistreană a declarat că nu intenţionează să expliciteze argumentele de ce consideră de cuviinţă să pună pe masa de discuţii cazul lui Subbotin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite