Chişinăul dezminte afirmaţiile Ambasadei Rusiei privind discriminarea ruşilor în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mfa.gov.md

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îi cere Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova să se abţină de la gesturi care nu contribuie la atmosfera de calm din societatea moldovenească şi să de-a dovadă de o mai bună evaluare a situaţiei din Moldova, transmite IPN.

Îndemnul se conţine într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, ca răspuns la o postare a Ambasadei Rusiei care afirmă că în Republica Moldova s-au înteţit cazurile de discriminare pe diferite criterii a „cetăţenilor ruşi şi a conaţionalilor”.

„Am remarcat mai multe reacţii apărute în presă în urma unui comunicat de pe site-ul oficial al Ambasadei Federaţiei Ruse privind sensibilizarea societăţii referitoare la aşa-zise „cazuri de discriminare” a cetăţenilor Federaţiei Ruse aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova. Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră şi rugăm partenerii să se abţină de la astfel de gesturi şi să de-a dovadă de o mai bună evaluare a situaţiei din ţara noastră”, se spune în declaraţie.

„Ţinem să subliniem că în ţara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru convieţuirea în pace şi siguranţă între toţi locuitorii ei, indiferent de provenienţa etnică asumată de către aceştia. În acest context, aducem la cunoştinţă că nu au fost sub nicio formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenenţa etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării. Totuşi, în cazul în care cineva se simte discriminat, invităm orice cetăţean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi egalităţii de şanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388”, a menţionat oficialul MAEIE.

Amintim că Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău i-a îndemnat pe „cetăţeniei Rusiei şi conaţionalii ruşi” să se adreseze după ajutor la Ambasadă, în legătură ceea ce a calificat drept „creşterea numărului de cazuri de discriminare pe motive naţionale, lingvistice, culturale, religioase şi de altă natură, precum şi săvârşirea de acte cu caracter violent sau acte care ameninţă viaţa şi sănătatea”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite