Chişinăul condamnă acţiunile unilaterale ale Tiraspolului de îngrădire a liberei circulaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu data de 17 martie şi până pe 1 iunie, Tiraspolul a instalat în Zona de Securitate 37 de posturi de control ilegale –  fixe, mobile şi pedestre. O spune vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic, care menţionează că aceste acţiuni nu reprezintă altceva decât îngrădirea trecerii pentru localnicii din 11 localităţi aflate sub jurisdicţia constituţională a Republicii Moldova.

Viceprim-ministra a solicitat Tiraspolului să elimine necondiţionat posturile instalate ilegal şi să restabilească libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova pe ambele maluri ale Nistrului, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Cristina Lesnic, a declarat că este vorba despre localităţile Cocieri, Corjova, Molovata Noua, Pohrebea, Varniţa, Copanca, Hagimus, Hârbovăţ, Fârlădeni, Talmaza şi Chircăieşti.

„Încercările observatorilor militari din forţele mixte de pacificare de a se deplasa la faţa locului pentru fixarea şi înregistrarea acestor evenimente a fost blocate de către partea transnistreană. Gravitatea situaţiei este dictată şi de faptul că instalarea şi prezenţa acestor posturi ilegale, refuzul de a elimina aceste posturi ilegale, blocarea acţiunilor observatorilor militari cauzează în continuare riscuri de securitate şi dezechilibrează mecanismul de monitorizare”, a notat vicepremierul.

Cristina Lesnic a mai spus că interzicerea intrării şi ieşirii din regiunea transnistreană, anunţată astăzi, a tensionat şi mai mult populaţia atât din regiune, cât şi de pe malul drept al Nistrului. Oamenii au nevoie să se deplaseze ca să muncească pentru a-şi hrăni familiile, au nevoie să viziteze medicul sau au alte necesităţi urgente.

Facem apel către Tiraspol să se abţină de la sancţionarea celor care şi-au exprimat nemulţumirile prin proteste libere şi să examineze demersurile lor. Cristina Lesnic a cerut Tiraspolului să elimine necondiţionat posturile instalate ilegal şi să restabilească libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova pe ambele maluri ale Nistrului.

Vicepremierul a făcut apel către mediatorii şi observatorii formatului 5+2 să ia act de acţiunile unilaterale întreprinse de Tiraspol şi să intervină pentru eliminarea lor.

Tot astăzi, într-un briefing de presă, Alexandru Jizdan, deputat în Partidul Democrat, formaţiune membră a coaliţiei de guvernare, a declarat că instalarea, în mod unilateral, a celor 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate pe durata stării de urgenţă şi menţinerea lor ulterioară, constituie o ilegalitate şi o încălcare gravă a drepturilor omului. „Încercările de sfidare a operaţiunilor de pacificare pe râul Nistru şi tensionarea situaţiei în localităţile din Zona de Securitate prin îngrădirea liberei circulaţii, dar şi a ieşirii observatorilor militari la faţa locului pentru fixarea şi documentarea incidentelor constituie un abuz şi o încălcare gravă a tuturor actelor normative şi angajamentelor statutare”, a menţionat parlamentarul. Potrivit lui, pe platformă parlamentară, Tiraspolului i se solicită ca în termen de trei zile, să-şi revizuiască atitudinea în raport cu cetăţenii de ambele părţi ale Nistrului şi să revină la un proces paşnic de soluţionare a diferendului transnistrean.

https://www.ipn.md/ro/chisinaul-condamna-actiunile-unilaterale-ale-tiraspolului-de-ingradire-a-7967_1074597.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite