Chirtoacă: Cu acest decret s-a procedat ca la deportările din 1941, când soţiile erau separate cu forţa de soţii lor şi deportaţi fiecare aparte în direcţii necunoscute!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul de Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă, nu a ezitat nici el să-l apere pe Traian Băsescu, după ce Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei Moldovei fostului preşedinte al României. Edilul consideră că şeful statului a încălcat Constituţia prin această acţiune şi că ar fi vorba de o răzbunare politică.

Chirtoacă susţine că prin retragerea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu, au fost încălcate mai multe articole din Constituţia Republicii Moldova.

„Cel puţin art. 17 alin. (2): „Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de cetăţenia sa şi nici de dreptul de a-şi schimba cetăţenia”, şi art. 38, alin. (2): „Cetăţenii Republicii Moldova au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv”, a subliniat primarul.

Cu privire la argumentul adus de preşedintele Dodon, precum că, în procesul de obţinere a cetăţeniei Moldovei, Traian Băsescu ar fi ascuns faptul că este urmărit penal în România, Dorin Chirtoacă afirmă că această informaţia nu putea fi ascunsă atât timp cât este publică.

„Ce informaţie putea să ascundă Traian Băsescu la solicitarea cetăţeniei RM? Absolut totul despre Traian Băsescu se ştia la momentul examinării cererii de acordare a cetăţeniei, presa şi internetul sunt pline de informaţii în acest sens. Deci motivul invocat în decret nu este valabil. Toate informaţiile necesare au fost la îndemâna comisiei în momentul examinării cererii”, a mai adăugat edilul.

Totodată, primarul Capitalei e de părere că, deopotrivă, lui Igor Dodon i se pot imputa mai multe ilegalităţi, motiv pentru care ar trebui sa fie condamnat dacă Moldova ar fi fost stat membru UE, a mai menţionat Chirtoacă.

„Pentru falsificarea Monitorului Oficial al României în anul 2011, pentru salariul luat ilegal de la Institutul Academiei de Ştiinţe şi returnat forţat înapoi, pentru privatizări de bunuri ale statului prin off-shor-uri, pentru înalta trădare de ţară prin acuzele aduse Republici Moldova că a început războiul de pe Nistru în 1992, pentru recunoaşterea anexării Crimeii de către Rusia şi periclitarea relaţiilor cu Ucraina etc”, a notat edilul.

Un alt argument prezentat de Dorin Chirtoacă în favoarea lui Băsescu, este legat de cazul lui Mihail Saakashvili, care la fel ar fi urmărit penal în ţara sa, Georgia, însă a obţinut cetăţenia Ucrainei.

„Probabil este mare teama că Trăian Băsescu ar putea candida la parlamentarele din RM din anul 2018. Şi dacă va candida doamna Maria Băsescu sau oricine altcineva, iar Traian Băsescu îi va face campanie, credeţi că rezultatul va fi diferit?” a încheiat Chirtoacă într-o postare pe Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite