Ce subiecte va discuta preşedintele României cu liderii politici de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu este aşteptat pe 1 februarie la Chişinău
Traian Băsescu este aşteptat pe 1 februarie la Chişinău

Iulian Chifu, consilierul preşedintelui român Traian Băsescu pentru afaceri strategice şi securitate internaţională, a dezvăluit subiectele care vor fi discutate de liderul de la Controceni cu oficialii moldoveni.

„Desigur, temele legate de securitatea energetică sunt în prim-planul agendei, alături de investiţii, ajutor financiar pentru construcţie instituţională şi reforma juridică. Până la sfârşitul acestui an, aşteptăm ca interconectarea reţelelor de gaze să se poată face prin încheierea proiectului de subtraversare a râului Prut, dar şi interconectarea reţelelor de curent electric e necesară, pentru posibilitatea de a transmite o cantitate mai importantă de curent electric decât acum“, a declarat Iulian Chifu într-un interviu pentru moldova.org.

Un alt subiect important va fi reglementarea problemei transnistrene. „România susţine Chişinăul în efortul său de a determina retragerea trupelor ruse şi a armamentelor din regiunea separatistă nistreană. [...] România susţine, deopotrivă schimbarea naturii aşa numitelor forţe de pacificare din zona de securitate din forţe militare în componentă civilă real multinaţională. Şi pe această temă vor fi purtate discuţii, mai ales că România monitorizează şi urmăreşte cu atenţie evoluţiile în acest domeniu, ca şi militarizarea din ultima vreme a regiunii separatiste, aşa cum urmăreşte să determine prin acţiunile sale uşurarea presiunilor politice la care e supus procesul de negociere 5+2 dar şi dialogul direct dintre Chişinău şi Tiraspol, ce pare a fi fost alterat şi, ulterior, blocat după desemnarea lui Dmitri Rogozin ca trimis special pentru conflictul nistrean, în aprilie-mai anul trecut. Considerăm că dialogul trebuie să continue fără constrângeri externe şi fără ca în acest proces să se afirme actori terţi ca noi părţi implicate direct în conflict“, a spus consilierul prezidenţial.

Nu mai puţin important este sprijinul oferit de România ţării noastre în procesul de integrare europeană: „Există susţinerea completă a României, inclusiv prin grupul prietenilor Republicii Moldova din cadrul Uniunii Europene, pentru semnarea cât mai rapidă a celor trei acorduri – liberalizarea vizelor, liberul schimb comprehensiv şi aprofundat şi acordul de asociere cu UE, dar şi pentru acordarea unei perspective europene Republicii Moldova, fără a condiţiona această perspectivă de soluţionarea conflictului din regiunea separatistă“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite