Ce spune Procuratura Generală despre solicitarea unor ONG-uri ca viitorul Parlament să modifice Legea cu privire la Procuratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

„Rapoartele anuale de activitate ale Procuraturii sunt făcute publice prin plasarea pe pagina web oficială, încă din anul 2004, când nu exista nicio obligaţie legală imperativă în acest sens. Anume aceasta a permis ca instituţia să păşească pe calea transparentizării propriei activităţi”.

Este menţiunea Procuraturii Generale la declaraţia unor organizaţii ale societăţii civile în raport cu recentele modificări, operate la Legea cu privire la Procuratură, prin care a fost exclusă obligativitatea de audiere în plenul Parlamentului a raportului anual de activitate şi de plasare a acestuia pe pagina web oficială, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Generale, ulterior, tendinţa a fost dezvoltată şi ajustată la standarde internaţionale, fiind incluse diverse forme de informare a societăţii despre activitatea cotidiană a procurorilor, inclusiv sinteze şi rapoarte periodice pe toate domeniile de competenţă instituţională. Procuratura Generală susţine că va continua să dezvolte această practică, inclusiv să-şi facă publice rapoartele de activitate, menţinând tendinţa constantă de a rămâne printre cele mai transparente instituţii publice.

PG menţionează că raportul public va fi în continuare audiat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, exerciţiu la care mass-media a avut întotdeauna acces liber, cu ulterioara plasare a acestuia pe site-ul Procuraturii. Cât priveşte audierea raportului de activitate în plenul Parlamentului, Procuratura Generală afirmă că respectivul exerciţiu este unul impropriu mai multor state cu o democraţie avansată, „or, o instituţie din cadrul autorităţii judecătoreşti, de principiu, nu poate fi supusă unui control din partea puterii legislative, inclusiv prin raportarea activităţii sale”.

Procuratura Generală a dat asigurări reprezentanţilor ONG-urilor care şi-au manifestat îngrijorarea pe această temă că vor avea şi în continuare acces deplin la rapoartele de activitate ale Procuraturii, inclusiv „pentru a putea să aplice şi pe viitor la finanţări externe pe teme legate de activitatea Procuraturii”.

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au emis o declaraţie, miercuri, 16 decembrie, prin care îşi exprimă îngrijorarea privind excluderea obligativităţii audierii raportului de activitate anual al Procuraturii în plenul Parlamentului şi publicării acestuia pe pagina-web oficială a Procuraturii Generale. Cele 18 OSC-uri au solicitat viitorului Parlament ca norma respectivă să fie reintrodusă în textul Legii cu privire la Procuratură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite