Ce spun analiştii despre venirea pe scena politică a Platformei DA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Platformei Civice DA au anunţat marţi că vor forma un partid şi au creat şi o platformă on-line prin care cei interesaţi de noua formaţiune politică să se poată implica. Analiştii au păreri împărţite despre apariţia pe scena politică a viitorului partid.

Liderul Platformei, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul conferinţei organizată marţi, 24 noiembrie, că statul a fost capturat de o grupare infracţională organizată. „Consiliul Marii Adunări Naţionale constată că situaţia politică din Republica Moldova a ajuns în prunctul său critic. Instituţiile de drept şi de reglementare servesc doar intereselor oligarhului Plahotniuc. Partidele politice au pierdut contactul cu alegătorii. Porgramele electorale au fost abandonate a doua zi de la încheierean scrutinului, cetăţenii fiind obligaţi să iasă în stradă pentru a-şi apăra drepturile şi să se constituie în grupul de iniţiativă pentru realizarea directă a promisiunilor minciunoase ale partidelor politice”, se arată în declaraţia Platformei.

Pregătesc lista nominală a Guvernului

Astfel, reprezentanţii organizaţiei mai spun că, în aceste condiţii, Consiliul Marii Adunări Naţionale, segmentele sociale aderente consideră că algerile parlamentare anticipate bat la uşă. „De aceea, dăm curs proclamaţiei Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie, rezoluţiei populare din 13 septembrie 2015, care prevăd schimbarea radicală a clasei politice, purcedem la edificarea unei mişcări politice de alternativă şi a unei liste nominale a unui Guvern de încredere populară care să utilizeze instrumentarul specific luptei politice pentru realizarea năzuinţelor poporului Republicii Moldova exprimate şi aprobate de Marea Adunare Naţională din 6 septembrie 2015. Mizăm în mod aparte pe cei din diasporă, care reprezintă floarea naţiunii”, a declarat Andrei Năstase.

Liderii Platformei DA au mai anunţat că pledează pentru alegeri anticipate şi alegerea directă a şefului statului. Platforma Civică a lansat şi site-ul implicare.md pentru cei care doresc să facă parte din formaţiune, membrii Platformei DA susţinând că aşteaptă ca personalităţi şi oameni cu calităţi deosebite să se alăture mişcării politice.

Noul partid, faţă în faţă cu oligarhatul

Roman Mihăeş, analist politic:

„În spatele acestei platforme se spune că ar sta Viorel şi Victor Ţopa care se află în Germania şi este promovată intens doar de un post de televiziune care aparţine lui Victor Ţopa. Victor şi Viorel Ţopa sunt legaţi cu Vlad Filat şi Petru Lucinschi. Este o echipă politică comună care are au mai multe partide, ca să zic aşa, au mai multe afaceri media împreună. Până la urmă, această echipă nu mai poate miza pe PLDM, care era un partid mare şi le asigura interesele. În condiţiile în care PLDM este un partid muribund şi vedem în sondaje că are 2%-3%, deci este un partid care nu va trece pargul electoral în mod sigur în viitorul Parlament, această echipă politică îşi pregăteşte un partid de rezervă, care ar putea să o reprezinte în viitorul Parlament şi să se menţină în viaţa politică şi economică a Republicii Moldova. Acest partid are anumite şanse de a trece pragul electoral, ceea ce arată câteva sondaje deja, pentru că o bună parte din fostul electorat al PLDM-ului se va orienta către acest partid unde se vor regăsi unii din foştii şi actualii lideri ai liberal-democraţilor”.

Anatol Ţaranu, analist politic:

 „Declaraţia Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” este una demult aşteptată şi vine să confirme faptul că în Republica Moldova, în baza mişcării protestatare, se formează o forţă politică care încearcă să devină o alternativă pentru partidele pro-europene, care s-au discreditat la guvernare. Această forţă politică încearcă să constituie un pol politic capabil să înfrângă oligarhatul moldovenesc. Acum, în ce măsură acest lucru îi va reuşi, va demonstra doar timpul, dar faptul că Republica Moldova, societatea moldovenească aşteaptă o asemenea forţă politică este absolut evident. Din acest punct de vedere, această declaraţie se pliază perfect pe aşteptările unei părţi considerabile, eu cred că majoritare, ale societăţii moldoveneşti”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite