Candu propune o soluţie pentru diaspora în alegerile parlamentare din 2018: Votul electronic şi votul prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a afirmat în cadrul emisiunii „Fabrica” de la PublikaTV vineri, 25 noiembrie, că instituţiile responsabile de organizarea alegerilor prezidenţiale şi-au făcut datoria conform legislaţiei, iar cei care solicită demisia conducerii CEC şi MAE nu au temei să o facă. Totuşi, speaker-ul vine cu o soluţie pentru următoarele alegeri.

Candu susţine că legislaţia electorală nu putea fi modificată între turul întâi şi turul doi. Mai mult ca atât, acesta precizează că anumite modificări se pot face doar cu jumătate de an înainte de alegeri şi doar cu aprobarea Comisiei de la Veneţia.

Democratul recunoaşte că legislaţia nu este perfectă, însă spune că trebuie să tindem spre perfecţiune, căci în viziunea sa este regretabil că unii cetăţeni de peste hotare nu au putut vota.

„Instituţiile statului au testat votul electronic. Noi nu am fost gata anul acesta să-l punem în aplicare. Eu sper foarte mult că în anul 2018, la următoarele alegeri parlamentare va funcţiona deja sitemul votului electronic. Nu poţi să soliciţi şefului CEC sau oamenilor care au desfăşurat organizarea alegerilor în conformitate deplină cu legea, să le ceri demisia doar pentru că au implementat legea. Trebuie să perfecţionăm sistemul, să învăţăm din lecţii, dar în acelaşi timp să fim corecţi cu noi înşine . Pentru unii sistemul actual a fost benefic atunci când erau câştigători, acum dacă pierzi, deja sistemul nu e bun. Eu personal sunt dezamăgit de rezultatul votului. Eu am votat pentru candidatul de dreapta şi ca cetăţean nu-mi place că Igor Dodon a câştigat”, a declarat Andrian Candu.

Candu a menţionat că numărul de 3.000 de buletine pentru fiecare secţie de votare din străinătate este stabilit în urma unui calcul matematic, care demonstrează că pe durata zilei de alegeri, fizic nu pot vota mai mult de 3.000 de cetăţeni. El a subliniat că problema ar fi în numărul mic de secţii de votare în unele ţări, dar pentru asta cetăţenii trebuiau să se înregistreze prealabil, iar statul ar fi deschis o secţie de votare dacă se confirma prezenţa unui număr corespunzători de doritori de a-şi exprima dreptul la vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite