Candu, dezvăluiri despre cum a fost extrădat Platon din Ucraina: Plahotniuc şi Poroşenko au relaţii foarte bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce opinia publică de la Chişinău a fost surprinsă, în iulie 2016, de viteza cu care a fost reţinut şi extrădat din Ucraina omul de afaceri Veaceslav Platon, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a dat de înţeles că această situaţie a fost posibilă datorită relaţiilor bune dintre liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele ucrainean, Petru Poroşenko.

Andrian Candu susţine că prietenia dintre Petro Poroşenko şi Vlad Plahotniuc a apărut nu astăză şi nici ieri, dar cu mulţi ani în urmă.

Potrivit lui, relaţiile bune dintre Kiev şi Chişinău se datorează inclusiv acestei prietenii.

„Ne-am mişcat foarte bine în investigarea spălărilor de bani în cazul Platon. Asta e foarte important. Pentru că nu e un secret că Platon lucrează pentru FSB şi pentru Rusia, Nu e secret că Platon era raiderul nr.1 în Ucraina şi în Moldova şi că a făcut multe lucruri rele atât pentru Ucraina, cât şi pentru Moldova. În acelaşi timp, el (Platon) este un om foarte important în aceste scheme. De aceea, investigaţia şi decizia judecătoriei e foarte importantă. Fără ajutorul serviciilor speciale ucrainene, noi nu am fi putut înainta pe acest caz”, a afirmat Andrian Candu pentru presa ucraineană.

Solicitat să comenteze dacă e adevărat că Platon a fost adus în Moldova cu un avion privat (presa scria în acea perioadă că ar aparţine lui Plahotniuc), speakerul a răspuns că „extrădarea este rezultatul eforturilor comune ale serviciilor speciale”.

„Eu nu am detalii, dar eu ştiu că acolo erau pregătite chiar trei avioane, pentru orice eventualitate, deoarece Platon e o persoană foarte importantă pentru FSB. Iar ruşii, probabil, ar fi făcut tot ce le stă în puteri, dacă aflau despre locul aflării lui”, a spus Candu, refuzând să precizeze unde exact se aflau cele trei aeronave.

Omul de afaceri şi fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova Veaceslav Platon a fost condamnat joi, 20 aprilie, la 18 ani de închisoare, asta deşi procurorii au cerut o pedeapsă de 23 de ani de privare de libertate.

Platon a fost dat în urmărire naţională şi internaţională pe 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. Ulterior, acesta a fost extrădat autorităţilor moldoveneşti.

La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite