Candu, despre referendumul anunţat de către şeful statului: Este o idee populistă. Dodon îşi face campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrian Candu via Facebook
FOTO Andrian Candu via Facebook

Speaker-ul Andrian Candu a comentat joi, 30 martie, decizia lui Igor Dodon de a semnat un decret privind iniţierea unui referendum republican consultativ pentru data de 24 septembrie. Preşedintele Parlamentului consideră că această acţiune este una populistă şi are ca scop lansarea lui Dodon în campania electorală pe banii statului.

„În general ideea referendumurilor consultative nu este rea deloc. E bine să existe o consultare cu cetăţenii Republicii Moldova, dar legea prevede anumite restricţii, care subiecte le poţi ridica în referendum şi pe care nu le poţi ridica. Asta trebuie să o examinăm suplimentar din punct de vedere juridic”, a declarat Candu.

Potrivit lui, Dodon nu face altceva decât îşi continuă campania electorală şi e foarte regretabil şi foarte rău când această campanie electorală eventual ar fi suportată din bugetul statului. 

„Organizarea unor astfel de referendumuri presupune şi o campanie electorală şi presupune cel puţin vreo 50-60 de milioane de lei alocaţi din bugetul statului. Bani care nu-i uşor să-i găseşti. Avem atâtea necesităţi, inclusiv majorări de salarii şi de pensii”, a precizat Andrian Candu în cadrul unei conferinţe de presă.

Amintim că Igor Dodon a semnat marţi, 28 martie, un decret privind organizarea unui referendum republican consultativ. Întrebările supuse referendumului iniţiat de Dodon sunt: 

Susţineţi abrogarea legii care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor?

Susţineti acordarea drepturilor suplimentare pentru preşedintele Republicii Moldova de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate?

Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71?

Susţineţi studierea în instituţiile de învăţământ a Istoriei Moldovei?

Comisia Electorală Centrală a oferit un cost esimativ al referendumului, afirmând că ar fi vorba de circa 75 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite