Băsescu: „Reţinerea directorului liceului românesc din Tiraspol poate tensiona situaţia din Transnistria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României Traian Băsescu. FOTO Adevărul
Preşedintele României Traian Băsescu. FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu consideră că reţinerea directorului, a contabilei şi a şoferului de la liceul de limbă română "Lucian Blaga" din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a luat act "cu profundă îngrijorare" de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei.

Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Şeful statului român consideră "inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor".

În opinia preşedintelui Traian Băsescu, reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă "o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria".

În acest context, preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean "să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create".

Directorul Liceului "Lucian Blaga" cu predare în limba română de la Tiraspol Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei au fost reţinuţi, miercuri, de către securitatea transnistreană în zona satului Parcani, în apropiere de Tiraspol, relatează IPN în pagina electronică.

La începutul lui decembrie, liceul a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.

Autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului în calitate de "instrument de confruntare politică".

Recent, grupurile de lucru de la Chişinău şi Tiraspol în domeniul educaţiei au ajuns la un acord cu privire la verificarea situaţiei şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite