„Atentează la principiile democraţiei”. Dodon a sesizat Curtea Constituţională privind legea ce interzice propaganda rusă DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională joi, 4 ianuarie, în privinţa examinării constituţionalităţii prevederilor legii de modificare a Codului Audiovizualului, prin care se interzice transmisia emisiunilor politico-analitice şi militare din Federaţia Rusă.

„Consider că ea atentează la principiile democraţiei şi încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituţie şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ş.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituţiei, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Parlamentul de la Chişinău a revotat vineri, 22 decembrie, legea ce interzice emisiunile politico-analitice ruseşti în Republica Moldova, după ce ea a fost trimisă spre reexaminare Legislativului de către Igor Dodon. 

Şeful statului a refuzat să promulge legea în primul caz, însă va fi obligat de Constituţie să o facă acum. Pe de altă parte, preşedintele dă asigurări că e decis să refuze promulgarea, în pofida prevederilor Legii Supreme.

Precizăm că, potrivit articolului 93 (2) din Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

image
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite