UPDATE Referendum ilegal în Găgăuzia. Comuniştii şi socialiştii îi îndeamnă pe localnici să iasă la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declarat ilegal de autorităţile de la Chişinău, referendumul din Găgăuzia a început totuşi astăzi, la ora 7.00. Locuitorii din regiune vor trebui să răspundă la trei întrebări: cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan, cu privire la aderarea la Uniunea Europeană şi la dreptul de autodeterminare a Găgăuziei.

UPDATE 18.20: Conform portalului gagauzinfo.md, la vot s-au prezentat aproape 53% din populaţia regiunii, iar cel mai activ votează Ceadîr-Lunga, cu aproape 56% de alegători veniţi la urne.

UPDATE 12.35: Alături de comunişti, Partidul Socialiştilor susţine referendumul din Găgăuzia. Igor Dodon a ţinut un discurs la Basarabeasca unde a spus că referendumuri de felul acesta ar trebui organizate în fiecare raion al ţării. „Doar împreună, unificând forţele populaţiei, ONG-urilor şi partidelor politice care vor să se integreze în Uniunea Vamală, vom putea elibera Moldova de actuala guvernare“, a spus liderul PSRM. Din Basarabeasca, Dodon a plecat la Comrat.

UPDATE 12.25 Mersul referendumurilor este urmărit de 275 de observatori, în principal reprezentanţi ai partidelor politice şi organizaţiilor obşteşti. Observatorii internaţionali în secţiile de votare lipsesc. Potrivit unor informaţii, pentru monitorizarea plebiscitelor CEC-ul găgăuz a înregistrat grupul de observatori din partea organizaţiei neguvernamentale din Federaţia Rusă CIS-EMO. Cu toate acestea, pe 30 ianuarie microbuzul în care se aflau reprezentanţii ruşi a fost oprit la punctul de trecere Palanca şi observatorilor li s-a refuzat intrarea în Moldova.
 

UPDATE: Timp de 2 ore de la deschiderea secţiilor de vot în Găgăuzia, la urne au venit aproape 4% din alegători, arată datele Comisie Electorale Centrale din regiune, citate de către portalul informaţional gagauzinfo.md.

În regiune au fost amenajate 62 de secţii de votare care s-au deschis la ora 7.00, iar locuitorii vor trebui să-şi exprime opinia cu ajutorul a două buletine. Pe prima foaie alegătorii vor trebui să răspundă cu „da“ sau „nu“ la întrebarea „Sunteţi de acord cu vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova orientat spre integrarea în Uniunea Europeană?“, iar pe altă foaie oamenii vor trebui să bifeze un răspuns la întrebarea „Sunteţi de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan?“. În partea legislativă, locuitorii autonomiei vor trebui să aleagă dacă sunt de acord să adopte proiectul legii UTA Găgăuză privind dreptul la autodeterminare, transmite gagauzinfo.md

image

În lista de alegători sunt 97.890 de oameni care vor vota astăzi până la ora 21.00.

Amintim că anterior autorităţile au declarat plebiscitul găgăuz ilegal, iar premierul Iurie Leancă a afirmat că acesta este organizat doar de dragul unor speculaţii. „Este clar că cei de la Comrat şi-au depăşit competenţele. Nu este referendum, se vrea mai mult un sondaj pe un subiect unde, din păcate, capacitatea de a specula este foarte mare”, a spus premierul la emisiunea „Bună seara“ de la postul Moldova1. Pe de altă parte, PCRM a îndemnat locuitorii din Găgăuzia să participe activ la referendum şi „să-şi dea votul pentru integrarea cât mai grabnică a Moldovei în Uniunea Vamală“, considerând alegerile „cel mai important eveniment politic“.

Citeşte şi: Başcanul Găgăuziei: „Nu vrem să ne pomenim că autonomia găgăuză va dispărea, aşa cum a dispărut autonomia maghiarilor din România“

La ora 7.00 la urne s-a prezentat başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal care a notat, pe pagina sa de facebook, că atmosfera este calmă şi oamenii legii monitorizează procesul. A votat şi deputatul Irina Vlah care a declarat pentru gagauzinfo.md că a bifat integrarea în Uniunea Vamală şi autodeterminarea Găgăuziei.

Decizia de a organiza referendumul a fost luată în luna noiembrie, iar pentru propunere au votat toţi deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei. Ei au menţionat că pentru desfăşurarea referendumurilor se vor cheltui bani din donaţii personale fără a lua surse din buget.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite