Andrian Candu a promulgat cinci legi în locul lui Igor Dodon: Chiar dacă stă mai mult pe la Moscova, ar trebui să-şi amintească de cine a fost ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a deţinut interimatul funcţiei de preşedinte al ţării luni, 10 decembrie, pentru semnarea a cinci legi, conform deciziei de Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a-l suspenda pe şeful statului din funcţie, după ce Igor Dodon a refuzat să promulge legile respective.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Parlament, legile promulgate de Andrian Candu sunt:

Legea pentru modificarea şi completarea Codului Muncii al Republicii Moldova, care stipulează stabilirea Zilei Europei şi a Zilei Victoriei pe data de 9 mai, Legea pentru completarea unor acte legislative, care include modificări la Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, precum şi la Legea cu privire la apărarea naţională, Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, Legii cu privire la transmiterea unui bun cu titlu oneros, care vizează Stadionul Republican, precum şi Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova au fost promulgate, astăzi, de Andrian Candu, în urma constatării Curţii Constituţionale a imposibilităţii preşedintelui ţării de a-şi exercita atribuţiile.

„Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui Igor Dodon, exercitând interimatul pentru semnarea a 5 legi aşteptate şi importante. Curtea Constituţională a fost pusă în situaţia de-al suspenda pe preşedinte a cincea oară pentru încălcarea Legii Supreme. Chiar dacă stă mai mult pe la Moscova, Igor Dodon ar trebui să-şi amintească de cine a fost ales şi că a devenit preşedinte în baza unor norme scrise în Constituţie. Nerecunoscând legea din Republica Moldova, dânsul nu recunoaşte acest stat şi propriul mandat”, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat din funcţie luni, 10 decembrie, pentru a cincea oară pe preşedintele Igor Dodon, după ce şeful statului a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament, încălcând în aşa mod Legea Supremă. Suspendarea este valabilă doar pentru perioada în care vor fi promulgate legile respective de către un preşedinte interimar.

Igor Dodon susţine că nu va ceda în niciuna din problemele care vizează cele patru legi pe care a refuzat să le promulge şi pentru care a fost suspendat din funcţie de Curtea Constituţională pentru a cincea oară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite