Andrian Candu neagă acuzaţiile că ar fi influenţat rezultatele concursului pentru funcţia de preşedinte al ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, neagă acuzaţiile aduse de către unul dintre candidaţii la funcţia de preşedintele al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) Teo Cârnat, precum că speakerul ar fi influenţat rezultatele concursului respectiv şi că ar fi ştiut din timp care vor fi acestea.

„În calitate de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova resping categoric orice insinuări despre presupuse implicări în organizarea şi desfăşurarea concursului pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), precum şi oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcţiilor de demnitate publică. Singurul obiectiv al Parlamentului este ca ANI să devină, cât de curând, o entitate funcţională. Avem nevoie de asanarea sistemului şi eliminarea corupţiei pentru urmarea cu succes a parcursului european şi dezvoltarea ţării”, a declarat Andrian Candu, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului.

Speakerul afirmă că are dreptul şi chiar obligaţia morală de a expune public poziţia sa faţă de gradul de implementare a legilor: „Respectiv, am declarat public că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că dl Cârnaţ s-a autoidentificat ca fiind slab este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile”.

„Totuşi, opinia mea nu a coincis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au dat note mari, potrivit domnului Cârnaţ, dar care însă nu a promovat testul de integritate. Înţeleg frustrarea dumnealui în aceste condiţii”, a menţionat şeful Legislativului.

El a mai adăugat că a probat determinarea guvernării de a promova o schimbare de atitudine faţă de corupţia şi abuzurile din sistemul public prin adoptarea în 2016 a pachetului de integritate. 

„A fost nevoie de voinţă politică şi curaj pentru votarea pachetului de integritate,  inclusiv a Legii integrităţii, aprobată în 2017. În aceste condiţii, nu pot rămâne indiferent faţă de funcţionalitatea instrumentelor acordate pentru testarea integrităţii”, a specificat Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite