Andrian Candu, despre cazul Andrei Braguţa: Ne demonstrează că sunt lacune în sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Legislativului, Andrian Candu, regretă bătaia la care a fost supus Andrei Brăguţa în penitenciar, subliniind că astfel de acţiuni trebuie condamnate. Totodată, speakerul a menţionat că acest caz demonstrează că sunt lacune în sistem, iar legislaţia ar trebuie perfecţionată în aşa fel ca asemenea situaţii să nu mai existe.

„Este ilegal, este abuz, toţi cei care au săvârşit infracţiunile respective trebuie traşi la răspundere. Cazul ăsta ne demonstrează că sunt lacune în sistem şi sunt deficienţe şi în lege”, a declarat Andrian Candu la emisiunea „Important” de la TVC21.

Preşedintele afirmă că în urma unei discuţii purtate cu ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, l-a întrebat pe acesta cum de a fost posibil ca un judecător de instrucţie să emită un mandat de arest pentru o persoană care are dizabilităţi mintale şi suferă de anumite boli.

„Răspunsul lui (Cebotari) puţin m-a şocat, vă spun sincer. El a spus că din mai multe cauze, dar inclusiv din lipsa resurselor umane, ajunge un judecător de instrucţie să judece şi să dea decizie de peste 60 de mandate de arest pe zi”, a menţionat Candu, sugerând că trebuie întreprinse acţiuni ce ar schimba situaţia în acest sens.

Întrebat dacă nu ar fi cazul ca ministrul Justiţiei să-şi dea demisia în dosarul Andrei Braguţa, speakerul s-a plâns mai întâi pe situaţia din domeniu, precizând că Republica Moldova are „60 la sută din capacitatea judecătorilor, pleacă oamenii din sistem, că nu vor oamenii să lucreze ca judecători, zeci de vacanţe ca şi grefieri, oamenii nu vor să se asocieze cu sistemul, noi trebuie să găsim soluţii, dar nu capul ispăşitor”.

„Faptul că cineva o să plece în demisie, oare asta o să ajute? Politic da, probabil e gest frumos. Dar, în realitate, ce eficienţă şi ce anume am rezolvat noi”, a mai adăugat Andrian Candu.

Amintim că trei inspectori din izolatorul de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa vor compărea pe banca acuzaţilor. Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

De asemenea, au fost făcute publice imaginile video cu momentul în care Brăguţa a fost bătut cu bestialitate de către deţinuţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite