Andrian Candu: Chişinăul şi Tiraspolul nu sunt pregătiţi pentru reintegrarea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat joi, 30 noiembrie, că Republica Moldova nu este pregătită pentru o eventuală reintegrare a ţării şi că negocierile în formatul „5+2” nici nu presupun o eventuală reintregire a ţării.

„Ce ţine de formatul (de negocieri) „5+2” şi discuţiile, şi protocoalele care au fost semnate, trebuie să conştientizăm că realitatea e că noi nu ne reintegrăm astăzi, mâine şi nici poimâine, şi nici anul viitor. De fapt, acele discuţii (în formatul „5+2”) nici nu duc la reintegrare”, a menţionat Andrian Candu la deschiderea Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ediţia a V-a.

Tot în acest context, şeful Legislativului a precizat că: „Noi nici nu suntem pregătiţi să ne reintegrăm, că foarte mult s-a discutat zilele ăstea şi despre eventualele riscuri pentru Republica Moldova şi regiune chiar dacă mâine ne-am reintegra. Nici malul stâng şi nici malul drept nu este pregătit, dar contează foarte mult, şi ăsta este de fapt rezultatul discuţiilor de la Viena, dialogul, comunicarea şi lipsa unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova”.

Amintim că şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, sublinia anterior că Chişinăul nu este gata să reintegreze Transnsitria, fapt ce ar însemna că asemenea discuţii trebui abandonate şi abordate doar cele cu caracter social-economic.

„Vreau să pun o întrebare. Cel care vorbeşte de federalizare este el însuşi gata de asta? Transnistria nu e pregătită. De ce? Deoarecee există voinţa poporului expusă la referendum. Sunt oare gata politicienii moldoveni? Sunt gata să modifice Constituţia, legislaţia, să anuleze anumite legi, să dea statut limbii ruse de limbă de stat, să ofere un statut forţelor armate ale Federaţiei Ruse în Transnistria. Probabil că nu. Atunci de ce avem nevoie de lozinci?”, se întreabă Vadim Krasnoselskii, potrivit president.gospmr.ru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite