Anatol Ţăranu: PSRM şi Blocul ACUM nu prea sunt interesate să se aşeze la masa de negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM nu prea sunt interesate să se aşeze la masa de negocieri având în vedere poziţiile pe care le-au ocupat. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu. În opinia lui, dezamăgirea în societate va creşte şi aceasta ar putea să fie un element extrem de neaşteptat în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, transmite IPN.

„Cel mai probabil socialiştii au fost foarte sinceri când au spus că vor fi alegeri anticipate”, spune Anatol Ţăranu. În opinia lui, fiecare dintre partidele care au acces în Parlament se gândeşte cum va apărea în alegerile anticipate şi mai puţin sunt preocupate de crearea unei majorităţi parlamentare. „Această „sabie a lui Damocle” care atârnă deasupra lor îi fac să se simtă foarte puţin comunicabili şi să se centreze pe viitorul rezultat electoral”, a declarat Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea spune că iniţiativele pe care le-a înaintat blocul ACUM au fost prezentate anterior de PSRM. Deputatul spune că nucleul puterii este majoritatea parlamentară care trebuie să fie formalizată juridic. „Ca să alegem speakerul, Guvernul, prim-ministrul noi trebuie să avem pe o listă semnăturile a minim 52 de deputaţi”, menţionează Bogdan Ţîrdea. Potrivit lui, fără alegerea preşedintelui Parlamentului nici nu poate fi începută procedura de numire a Guvernului şi nici adoptarea vreunei legi.

Deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco spune că pentru ei contează un mesaj ferm al PSRM că merge împotriva regimului oligarhic şi aceasta este prioritatea numărul 1. Potrivit lui, socialiştii au două avantaje de pe urma unei colaborări cu blocul ACUM – răsturnarea actualului sistem şi un „buton roşu” prin care ar putea demite în orice moment un eventual guvern minoritar asumat de blocul ACUM. Sergiu Litvinenco spune că posibile alegeri anticipate în condiţiile actuale înseamnă mai multe mandate pentru Partidul Democrat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite