Anatol Şalaru: Prin retragerea strategiei de securitate, Dodon urmăreşte să subordoneze Moldova intereselor Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Igor Dodon îşi continuă acţiunile împotriva intereselor de securitate ale Republicii Moldova”. Aşa a comentat fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, decretul semnat de Igor Dodon marţi, 27 iunie, cu privire la retragerea Proiectului strategiei securităţii naţionale.

Şalaru susţine că în calitate de ministru al Apărării a lucrat şi el la această strategie, alături de experţi naţionali şi internaţionali.

„Ţinta lui Igor Dodon prin retragerea strategiei de securitate urmăreşte mai multe obiective. Pe de o parte, intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federaţiei Ruse, iar pe de alta parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborarea cu NATO. Strategia de securitate este parte a acordului Defence Capacity Building Initiative — DCBI) (Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare)”, a menţionat Şalaru într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, Igor Dodon intenţionează printr-o nouă strategie de securitate să blocheze şi eventualele colaborări de securitate, în special pe domeniul militar, anunţate de SUA, Germania şi România cu Republica Moldova. 

„Întârzierea adoptării de către Guvern a Strategiei de Securitate este de neînţeles şi deja periculos pentru interesele de scuritatea ale Republicii Moldova. Dacă Igor Dodon îşi va pune în aplicare planul, Republica Moldova va deveni noua problemă de securitate la frontieră UE şi NATO dar, în acelaşi timp va deveni o problema majoră şi pentru Ucraina”, a precizat ex-ministrul.

Preşedintele Igor Dodon a semnat un decret cu privire la retragerea Proiectului strategiei securităţii naţionale şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului preşedinte Nicolae Timofti.

Şeful statului îşi argumentează decizia prin faptul că conţinutul acestora nu mai corespunde schimbărilor substanţiale care au avut loc în mediul naţional, regional şi internaţional de securitate, transmite IPN.

„În acest context, am dispus crearea Comisiei, în componenţă nouă, pentru elaborarea Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naţionale, statutului de neutralitate, consolidării statalităţii şi modernizării ţării noastre”, menţionează Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite