Anatol Şalaru se alătură protestului opoziţiei: Alianţa dintre Plahotniuc şi Dodon a dus ţara în pragul izolării internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, îndeamnă simpatizanţii formaţiunii să se alăture protestului de duminică, 30 iulie, faţă de schimbarea sistemului electoral. Acţiunea va avea loc în faţa Parlamentului de la Chişinău.

„Partidul Unităţii Naţionale invită membrii, simpatizanţii formaţiunii şi toţi cetăţenii Republicii Moldova să participe duminică, 30 iulie, la mitingul paşnic organizat de către Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr”, a menţionat politicianul.

Potrivit lui, alianţa dintre Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon prin intermediul expresiilor lor politice, PD şi PSRM, au dus ţara în pragul izolării internaţionale decuplând, prin nerespectarea recomandărilor instituţiilor europene, Republica Moldova de vectorul european îngropând astfel orice perspectivă de dezvoltare”, afirmă Şalaru pe pagina sa de Facebook.

 
Partidul Unităţii Naţionale solicită Parlamentului Republicii Moldova să anuleze legea votului mixt şi să revină la sistemul proportional: „Neanularea sistemului mixt va genera decredibilizarea, izolarea şi transformarea Republicii Moldova într-o Cubă a Europei cu efecte dezastruase pentru toţi cetăţenii noştrii care, riscă sa piardă facilităţile oferite de Acordul de asociere cu UE, inclusiv anularea regimului liberalizat de vize”.

Parlamentul a votat cu 74 de voturi pe 20 iulie în lectură finală proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporţional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripţii uninominale, transmite IPN.

Amintim că experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

De menţionat că marţi, 20 iunie, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu şi liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, au plecat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde membrii delegaţiei au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, iar unul dintre principalele subiecte discutate a fost şi schimbarea sistemului electoral.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Filip miercuri, 21 iunie, a declarat: ,„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”.

La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova au dat asigurări că vor respecta în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia, afirmând că decizia finală aparţine suveranului şi că sunt motivaţi să voteze proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite