ANALIZĂ Cine câştigă din scindarea PCRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La propunerea liderului Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk a fost exclus din organele de conducere ale Partidului Comuniştilor FOTO: Tudor Iovu
La propunerea liderului Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk a fost exclus din organele de conducere ale Partidului Comuniştilor FOTO: Tudor Iovu

Comuniştii înlăturaţi de la conducerea partidului îl acuză pe democratul Vlad Plahotniuc că încearcă să distrugă formaţiunea din interior, opinie împărtăşită şi de unii observatori. Alţii spun că acest conflict nu va afecta PCRM.

Trei dintre membrii importanţi ai Partidului Comuniştilor - Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco şi Iurie Muntean - au fost excluşi, sâmbătă, din Comitetul Executiv-Politic şi din Comitetul Central al formaţiunii, la propunerea liderului PCRM. Vladimir Voronin a explicat că în activitatea lor au fost anumite neajunsuri şi că astfel partidul se pregăteşte pentru alegerile parlamentare din toamnă, fără a preciza cine le va lua locul. La rândul lor, cei trei au spus că nu înţeleg motivele demiterii şi că această decizie a plenarei Comitetului Central este ilegală, deoarece este prerogativa Congresului PCRM.  

„Argumentele pentru luarea unei asemenea decizii şi scenariul nu mi-au fost clare, chiar dacă am fost prezent la şedinţă. Din păcate, nu mi s-a oferit posibilitatea să vin cu o replică“, a declarat ideologul Mark Tkaciuk, supranumit şi „eminenţa cenuşie“ a PCRM, care a renunţat, acum două săptămâni, la mandatul de deputat. 

Plahotniuc ar fi de vină

La un briefing susţinut în ajun, acesta s-a arătat nemulţumit că liderul partidului şi-a schimbat discursul în raport cu Federaţia Rusă şi că încearcă să le facă pe plac europenilor. De asemenea, strategul a relevat că PCRM a ajuns ostaticul unui grup de „rebeli“ controlaţi de politicianul şi businessmanul Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Tkaciuk, democratul nu va face o coaliţie de centru-stânga dintre PD şi PCRM, ci îi va folosi pe comunişti pentru a-l şantaja pe principalul său oponent, liberal-democratul Vlad Filat.

De aceeaşi părere este şi Grigore Petrenco. „Nu am de gând să ies din partid. Am fost şi rămân comunist, dar decizia a fost una nelegitimă, a fost încălcat statutul PCRM. Cred că această tentativă a oligarhului Plahotniuc de a controla partidul va eşua“, a acuzat deputatul.

Vlad Plahotniuc: „Excluderea lui Tkaciuk, Petrenco şi Muntean a întărit PCRM“

„Îmi pare rău că această şedinţă, care speram că se va desfăşura civilizat, s-a transformat într-o gâlceavă, pentru ca tovarăşii părerile cărora nu coincid cu cele ale aşa-numitei majorităţi să fie arătaţi ca nişte scandalagii“, a menţionat Iurie Muntean, înainte de a-şi pierde postul de secretar executiv al PCRM. Înregistrarea audio a discursului său a fost postată pe site-ul omega.md. Portalul de ştiri apropiat comuniştilor scrie că deciziile nu au fost votate unanim, cum se întâmplă de obicei în PCRM, pentru excluderea lui Tkaciuk votând 60 din cei 102 participanţi la şedinţă.

„Un cadavru politic“

Analistul politic Bogdan Ţîrdea apreciază, de asemenea, acest eveniment drept „o tentativă de acaparare a celui mai mare partid din istoria Moldovei de către Vladimir Plahotniuc“. Potrivit comentatorului, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat le plăteşte „burse“ lunare unor deputaţi comunişti, care votează proiecte economice „semicriminale“, şi îl are la mână pe Vladimir Voronin cu nişte materiale compromiţătoare.

Politogolul vede mai multe posibile evoluţii: PD şi PCRM ar putea face o alianţă de centru-stânga, voturile comuniştilor ar putea fi folosite în anumite conjuncturi sau, într-o bună zi, aceştia ar putea trece la PD.

„În interiorul PCRM s-a produs o scindare profundă. Partidul a devenit aproape total dependent de Plahotniuc şi e pe cale de dispariţie. În viziunea mea, din punct de vedere politic, este deja un cadavru. Da, va acumula 30-35% la alegeri, dar nu va reveni niciodată singur la putere, iar Vladimir Voronin s-a prăbuşit ca simbol. De dragul propiilor interese, a îngenuncheat în faţa unui oligarh şi i-a închinat nu doar partidul, dar şi ţara“, consideră Bogdan Ţîrdea. 

Două aripi, acelaşi partid

De cealaltă parte, fostul comunist Victor Stepaniuc afirmă că disensiunile dintre susţinătorii lui Vladimir Voronin şi aripa lui Mark Tkaciuk nu vor şubrezi partidul. „Tkaciuk este om calculat şi înţelege că plecarea din PCRM ar fi pentru el o plecare în stradă. Nu există un partid în Moldova care l-ar primi cu braţele deschise şi el nu prezintă mare interes în rândul electoratului ca să adune 5-6% la alegeri. El încearcă să-şi întărească poziţiile în partid şi să-l facă mai puţin influent pe Voronin, dar acest lucru este imposibil, atâta timp cât gruparea lui Tkaciuk nu e agreată de activiştii din teritoriu şi autoritatea lui Voronin este încă foarte mare“, crede liderul Partidului Popular Socialist.

În opinia lui, comuniştii vor întoarce în favoarea lor acest conflict. „Dacă ruptura nu va fi masivă (dar eu sunt sigur că nu va fi), partidul va avea doar de câştigat. Va demonstra europenilor că acolo există o grupare serioasă pro-europeană, iar Federaţiei Ruse – că este o alta pro-Uniunea Vamală. De acest status quo are nevoie preşedintele Voronin, pentru că situaţia geopolitică s-a complicat în ultimele luni, iar electoratul nostru este divizat: vrea şi să intrăm în Uniunea Europeană, şi să păstrăm legăturile cu Rusia. Comportamentul lui Voronin din ultimele săptămâni demonstrează exact această balansare: şi cu unii, şu cu alţii“, explică Victor Stepaniuc, unul dintre fondatorii PCRM.

S-au lepădat de Antifa

Alţi comentatori susţin că aripa lui Mark Tkaciuk a fost îndepărtată din prima linie pentru a nu asocia PCRM cu organizaţia radicală Antifa. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, deputatul Artur Reşetnicov confirmă că acesta a fost unul dintre motive: „Orice comentariu la acest subiect ar fi periculos pentru că am intra în anumite speculaţii. Da, s-a încercat de a se întreprinde anumite măsuri şi ar fi existat pericolul ca unele acţiuni să fie asociate cu PCRM. Şi am considerat că nu este corect. Este important ca să venim şi ca mesaj, şi ca acţiuni ale Partidului Comuniştilor, pentru ca Republica Moldova şi poporul să aibă pace şi stabilitate aici la noi“.

Anterior, liderul comuniştilor a declarat că activitatea organizaţiei a fost sistată la intervenţia sa personală. Potrivit lui Voronin, Antifa a fost creată şi gestionată de Grigore Petrenco cu scopul de a lupta împotriva manifestărilor fasciste. Voronin i-ar fi cerut să renunţe, deoarece „statutul PCRM stipulează lupta contra manifestărilor fasciste, astfel activitatea noii organizaţii se suprapune cu activitatea partidului“.

Vladimir Voronin declară că a aflat în luna mai despre organizaţia extremistă "Antifa" şi că a rezolvat problema

Comsomoliştii moldoveni au şi nu prea legătură cu mişcarea extremistă Antifa

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite