Ambasadorul UE face apel către forţele politice din Moldova să nu mai intimideze autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, face apel către forţele politice din Republica Moldova să se dezică de fenomenul presiunii asupra diferitor oameni la nivel local, regional, din motive politice sau din alte interese. Apelul a fost făcut în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău, transmite IPN.


„În opinia mea, este foarte important în acest an electoral să fie respectate standardele democraţiei, drepturile omului, libertăţile şi sunt sigur că poate să fie atins un nou nivel de cultură politică şi să existe o competiţie politică deschisă, cinstită, egală, fără aceste fenomene din trecut, legate cu dosare, presiuni mai ales în ţara care este în proces complicat de tranziţie, cu reforme şi economice, şi cu impact social şi în care oamenii trebuie să simtă că trăiesc într-o societate justă”, a declarat Peter Michalko.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău a menţionat că este îngrijorat în legătură cu informaţiile care parvin din regiunile Moldovei referitor la faptul că oamenii sunt supuşi presiunilor în ceea ce priveşte afilierea politică sau activitatea primarilor şi consilierilor locali. Potrivit lui, uneori aceste informaţii spun că oamenii sunt în riscul de a pierde locul de muncă. 

„Sunt folosite structurile locale ale serviciilor de ordine, procuraturii, este implicată şi justiţia, li se deschid dosare penale sau alte forme de presiuni”, a mai adăugat Peter Michalko.

Ambasadorul susţine că parte a condiţiilor pentru acordarea susţinerii financiare de către UE este respectul pentru drepturile omului, pentru libertăţile fundamentale şi mass-media libere. 

„Este important în acest an să continue procesul de reforme, să meargă ţara înainte, să aibă progrese, să se aducă standarde mai bune pentru oameni şi Republica Moldova să continue relaţiile ei bune şi cu UE”, notat oficialul.

În opinia diplomatului european, în Republica Moldova trebuie să existe un sistem credibil de justiţie şi pentru aceasta trebuie să existe voinţă politică foarte puternică, trebuie să existe democraţie. Partenerii internaţionali oferă asistenţă şi sprijin pentru schimbările care trebuie făcute. 

„Oferim şi asistenţă în domeniul justiţiei, reformelor, organelor de drept. Aceste reforme trebuie să fie făcute, dar este important că trebuie să existe la nivel politic această voinţă, prioritatea pentru a face reforme”, a specificat Peter Michalko.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite