Alexei Tulbure: Acestea sunt primele alegeri parlamentare din Moldova care pot fi prezise. Ele vor fi câştigate de democraţi şi socialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile parlamentare de anul curent sunt primele din istoria Republicii Moldova care pot fi prezise, ceea ce indică asupra deteriorării democraţiei. În cazul unei democraţii autentice, rezultatele alegerilor nu pot fi prezise cu atâta precizie. Declaraţia a fost făcută de analistul politic şi fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Potrivit lui, anul acesta puterea va fi câştigată la scrutinul parlamentar de către democraţi şi socialişti. Alexei Tulbure susţine că actualmente Comisia Electorală Centrală nu este independentă, iar noul sistem electoral mixt elimină orice şansă de câştig a unui candidat din partea opoziţiei în circumscripţiile uninominale.

Analistul susţine că nu vrea să descurajeze forţele de opoziţie, dar nici nu poate să nu recunoască nişte adevăruri. 

„Ce să facă? Trebuie de luptat, trebuie de legitimizat aceste alegeri cât mai mult pentru că în condiţiile instituţiilor controlate politic şi al sistemului mixt, aceste alegeri nici alegeri nu pot fi numite. Respectiv, şansele de câştig sunt puţine”, susţine fostul ambasador.

Totodată, Alexei Tulbure susţine că dacă europenii se vor dezamăgi total de actualul Guvern al Republicii Moldova, şansele acestei guvernări să se bucure de rezultatul viitoarelor alegeri sunt minime pentru că o guvernare care nu are susţinere pe interiorul ţării şi din exterior, nu poate să se menţină la putere. 

„Opoziţia are şanse, dar nu în aceste alegeri, organizate aşa cum are de gând Plahotniuc să le organizeze”, a continuat analistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite