Alexei Tulbure: Avertizările partenerilor externi arată că nu mai vor să tolereze degradarea din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizările care vin din partea partenerilor de dezvoltare indică asupra faptului că nu mai sunt gata să tolereze degradarea lucrurilor în R. Moldova. Această idee se conţine atât în condiţiile înaintate R. Moldova de Consiliul Europei, rezoluţia Parlamentului European, cât şi în cel mai recent discurs al ambasadorului SUA la Chişinău, Dereck Hogan, ţinut în faţa studenţilor şi profesorilor de la USM, constată analistul politic Alexei Tulbure.

Declaraţia a fost făcută la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„Nu există loc pentru interpretări – în cazul în care alegerile nu corespund rigorilor democratice, una că nu vin banii, aceste 100 de milioane de euro, dar nici colaborarea şi dialogul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu se relansează”, consideră Alexei Tulbure.

Potrivit lui, următoarele alegeri sunt foarte importante pentru că acestea constituie un test al clasei politice, dar şi al capacităţii societăţii de a rămâne în cadrul unor proceduri şi exerciţii democratice. „În cazul în care acest exerciţiu democratic nu va fi recunoscut conform rigorilor internaţionale în domeniul alegerilor, atunci noi intrăm în cu totul altă situaţie”, a afirmat Alexei Tulbure.

Analistul a menţionat că discursul ambasadorului american este o continuare a mesajelor venite în adresa Republicii Moldova în ultima perioadă de la partenerii externi.

Fosta deputată Stela Jantuan consideră că pentru partenerii occidentali este foarte important să vadă ce se va întâmpla în Republica Moldova după alegerile din 24 februarie, în ce direcţie va merge ţara prin crearea majorităţii parlamentare. „Asta este şi în contextul unei configuraţii regionale, care este destul de importantă pentru partenerii noştri de dezvoltare şi în plan de securitate internaţională. Aici vorbesc şi de alegerile prezidenţiale care vor urma în Ucraina după scrutinul parlamentar din Moldova”, a menţionat Stela Jantuan.

Potrivit ei, în discursul său, ambasadorul american a avertizat că Statele Unite sunt cu ochii pe ceea ce se întâmplă în Republica Moldova anume în ceea ce priveşte direcţia ţării după alegeri: îşi va păstra sau nu parcursul european.

Într-un discurs ţinut în faţa studenţilor de la Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM, ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a menţionat că alegerile din 24 februarie sunt „următorul test crucial” pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului, acesta este un moment critic în dezvoltarea democratică a ţării. „În timpul întâlnirilor avute cu liderii dvs. din întreaga ţară, am precizat foarte clar că Statele Unite fac apel la autorităţile moldoveneşti de toate nivelele să asigure un proces electoral liber, corect şi transparent; în care toţi candidaţii pot participa în condiţii egale fără teama de a fi hărţuiţi sau intimidaţi; şi, mai presus de toate, să asigure respectarea voinţei poporului în urma scrutinului”, a declarat Dereck J. Hogan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite