Alexei Tulbure: Argumentele autorilor sistemului electoral mixt sunt totalmente false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Alexei Tulbure consideră că recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia, privind modificarea sistemului electoral din Moldova, nu pot fi ignorare. Potrivit lui, argumentul autorilor proiectului de lege respectiv, care afirmă că decizia de modificare a sistemului electoral este dreptul suveran al statului, ar fi unul fals.

„Argumentele autorilor proiectului introducerii sistemului mixt (uninominal) şi întregii maşinării ale lor propagandistice sunt totalmente false. Altfel spus - minciuni. Şi la aspectul susţinerii populare, şi la aspectul suveranităţii, etc. Mai mult decât atât, toate aceste argumente sunt mostre de analfabetism cras, mai ales declaraţiile stupide despre caracterul tehnico-juridic al deciziilor Comisiei de la Veneţia”, a menţionat Tulbure într-o postare pe Facebook.


Conform celor subliniate de analistul politic, Consiliul Europei nu este organizaţie tehnico-juridică. 

„Şi organul Consiliului Comisia de la Veneţia la fel nu este for tehnico-juridic. Prin consecinţă deciziile acestor structuri pot fi de orice natură. În cazul nostru, Avizul Comisiei de la Veneţia are un caracter politico-juridic şi niciun aspect al acestui Aviz nu poate fi ignorat”, a concluzionat Alexei Tulbure.

Experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Experţii au prezentat mai multe îngrijorări, printre care faptul că deputaţii aleşi pe circumscripţii uninominale ar putea fi vulnerabili în faţa intereselor de business şi că nu există un consens larg în societate pe marginea acestui subiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite