Alexandu Tănase: Nu am nicio explicaţie pentru modul în care l-au ales moldovenii pe Dodon. Niciun popor nu-şi alege lideri care implementează agende străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandu Tănase, nu-şi poate explica motivul pentru care cetăţenii Republicii Moldova l-au ales în fruntea statului pe Igor Dodon, cel care, în viziunea sa, acţionează împotriva independenţei ţării. Pe de altă parte, Tănase este surprins şi de lipsa de reacţie a Parlamentului în raport cu mai multe acţiuni ale preşedintelui.

„Eu nu am explicaţii cum este posibil aşa ceva. În mod logic, niciun popor nu votează lideri naţionali persoane care, de fapt, implementează agende politice străine şi care acţionează împotriva independenţei propriului stat. Dar dacă moldovenii au decis, şi observ că în sondaje domnia sa stă foarte bine, înseamnă că asta este dorinţa moldovenilor. Independenţa şi libertatea este o valoarea pe care dacă nu o protejezi, rişti să o pierzi. Dacă pentru cetăţenii Republicii Moldova independenţa şi demnitatea nu sunt valori, înseamnă că avem ceea ce avem la ora actuală”, a declarat Tănase la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Preşedintele CC se întreabă „cum a fost posibil ca după ce Curtea Constituţională a dat o soluţie, care încă o dată, pe lângă o multitudine de acte internaţionale, constată că Armata Rusă este armată de ocupaţie, că trupele care staţionează acolo staţionează ilegal, încalcă Constituţia Republicii Moldova. Cum a fost posibil ca comandantul suprem să stea la aceeaşi masă şi să ciocnească şampanie cu cei care-i distrug propria ţară”.

„Dar problema nu e a comandantului suprem, fiecare are dreptul la propriile opţiuni politice, problema e a celor care votează şi dacă au votat aşa, înseamnă că aceasta este alegerea moldovenilor”, a precizat Alexandu Tănase.

Potrivit lui, Parlamentul nu s-a arătat deranjat de acţiunile lui Dodon şi că nu a avut un comentariu faţă de participarea preşedintelui ţării la parada militară de la Moscova.

„Dacă se întâmpla aşa ceva în altă parte, în statele Baltice, eu vă asigur că cel puţin se iniţia o comisie parlamentară sau cel puţin era o atitudine publică vizavi de asemenea acţiuni. Dar din moment ce nu există, tăcerea înseamnă acord”, a adăugat el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite