Alegeri locale Moldova. Prima confruntare dintre Dorin Chirtoacă şi Zinaida Greceanîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursa pentru Chişinău, la alegerile locale din 14 iunie favoriţii vor fi actualul primar Dorin Chirtoacă şi candidatul PSRM, Zinaida Greceanîi. De această părere este Petrişor Peiu, economist şi expert al Fundaţiei Universitare a Mării Negre. Adevărul Moldova a organizat o dezbatere între cei doi viitori concurenţi în campania electorală pentru scrutinul local, adresându-le câteva întrebări.

Zinaida Grecianîi, care a mai încercat să câştige Primăria în anul 2005, crede că oraşul se află într-o stare dezastruoasă. În schimb, nu ne oferă prea multe soluţii la problemele Chişinăului, limitându-se la sloganul socialiştilor ce împânzeşte deja oraşul: „Va fi mai bine...”. La rândul său, Dorin Chirtoacă recunoaşte că oraşul are mai multe probleme şi nu crede că în cadrul scrutinului local va avea un contracandidat care să-i ia locul.

-----

Zinaida Greceanîi: „Chişinăul se află într-o groapă de gunoi”

image

Ce părere aveţi despre faptul că Dorin Chirtoacă va candida pentru al treilea mandat la Primăria Chişinăului?

Legea nu îi interzice acest lucru şi e dreptul dumnealui, iar opinia trebuie s-o spună alegătorii, cetăţenii.

Veţi schimba anumite decizii luate de actualul primar dacă veţi ajunge în fruntea Chişinăului?

Am şi eu nişte priorităţi care se referă la nişte probleme foarte importante pentru Chişinău şi pentru securitatea cetăţenilor. Vreau ca oamenii să se simtă în siguranţă. Este vorba despre curăţenie în oraş, de economie, de bugetul oraşului. Sunt priorităţi asupra cărora trebuie să ne concentrăm de urgenţă. Oamenii aşteaptă aceste lucruri.

Este foarte important ca primarul de Chişinău, cine n-ar fi acesta, să se ocupe de problemele Chişinăului, problemele oamenilor şi nu de politică.

Dar cum trebuie acoperite găurile din bugetul Chişinăului, în condiţiile în care actualul primar recurge la finanţare externă în acest sens? Veţi apela la finanţatori externi?

Sursele externe sunt neceserare doar pentru finanţarea unor proiecte investiţionale, nu şi pentru acoperirea cheltuielilor curente şi a problemelor curente, fiindcă acesta este un drum spre nicăieri, într-o groapă de datorii. Dacă sunt nişte surse investiţionale, atunci acestea trebuie să fie gestionate foarte bine, raţional, ca să nu îngropăm bani în pământ la figurat şi propriu-zis.

În opinia dvs., ce a mers prost, dar şi bine în aceşti opt ani de zile?

Cred că despre acest lucru vor vorbi cetăţenii, nu vreau să dau calificative. Multe lucruri au mers prost, deoarece Chişinăul se află acolo unde se află, într-o groapă de gunoi. Venim să facem ordine în Chişinău.

Dar ce „va fi mai bine” în Chişinău, aşa cum e sloganul dvs.?

Va fi mai bine în toată ţara, dacă la conducerea statului şi a Chişinăului vor veni oameni profesionişti, care să muncească pentru cetăţeni şi oameni. Să nu se preocupe mai mult de problemele proprii, decât de cele ale statului.

-----

Dorin Chirtoacă: „Dodon şi Voronin se ascund în spatele lui Greceanîi”

image

A fost o surpriză înantarea dnei Greceanîi în bătălia pentru Primăria Chişinăului? Ce credeţi despre candidatura acesteia?

Nu a fost o surpriză. Din păcate, este pentru a doua oară când Zinaida Greceanîi candidează la funcţia de primar nu atât din proprie iniţiativă, dar mai curând la cerere: în 2005 acest lucru i l-a cerut Vladimir Voronin, iar acum în 2015 - acelaşi lucru i l-a cerut Igor Dodon.

Nu ştiu cât de bine le stă celor doi să se ascundă în spatele unei femei, eu unul aşa nu aş face. Pauza de participare la alegeri a fost de 10 ani, în acest timp doamna nu tocmai s-a manifestat în ceea ce priveşte Chişinăul şi problemele acestuia, iar în anul 2011, fiind proaspăt aleasă în funcţia de consilier municipal, a abandonat-o în favoarea funcţiei de deputat.

Rămâne deschis şi subiectul 7 aprilie 2009, când Zinaida Greciannîi, fiind prim-ministru, la indicaţiile lui Vladimir Voronin, a anunţat că vor fi folosite armele de foc împotriva tinerilor, plus tortura care a durat trei săptămâni în comisariate, dar şi celelalte abuzuri ale structurilor de forţă, toate aflându-se în subordinea Guvernului, conform legii. Datorită acelor tineri, noi, începând cu 2009, avem speranţă. Apropo de slogane - că „va fi mai bine”. Datorită acelor tineri avem libera circulaţie în Europa, Acordul de Asociere etc. Tineretul şi oamenii cu conştiinţă ne-au adus aici, tot ei ne vor duce în Europa. Din câte cunosc, Zinaida Grecianîi, provine dintr-o familie deportată de comunişti în Siberia, în 1949 sau 1951. Pentru mine este inexplicabil faptul că s-a regăsit la comunişti şi acum la socialişti - şi unii, şi alţii ridicând în slăvi regimul comunist de la Moscova. Urmaşii acestui regim astăzi continuă să ducă războaie, practic în toate fostele republici unionale, ultimul fiind razboiul împotriva Ucrainei!

Eventual, în turul doi, veţi aştepta susţinerea PD-ului şi PLDM-ului?

În turul doi de scrutin întodeauna are loc mobilizarea tuturor partidelor democratice şi proeuropene împotriva formaţiunilor politice nostalgice după URSS sau promoscovite. Aşa a fost, aşa este şi aşa va fi. Noi ne propunem ca Partidul Liberal să câştige alegerile pentru Consiliul Municipal Chişinău şi să obţinem majoritatea în acest for, iar în ceea ce priveşte primăria, ne propunem, de asemenea, să câştigăm aceste alegeri, fie din primul tur, fie, dacă va fi nevoie, din două tururi de scrutin şi să reconfirmăm încrederea obţinută în 2007 şi 2011.

Care e problema nr. 1 acum în Chişinău?

Probleme nr. 1 sunt mai multe: locurile de muncă, salariile, pensiile, reabilitarea blocurilor locative şi a curţilor de bloc, înnoirea completă a transportului public, drumurile, problema deşeurilor solide şi a gropii ecologice, apa şi canalizarea peste tot în oraş şi în suburbii, traficul, parcările, centrul istoric, urbanismul, buna amenajare, comerţul stradal, corupţia, dezvoltarea economică durabila etc.

În opt ani nu aţi reuşit să curăţiţi Primăria de funcţionari corupţi. Cum veţi reuşi în al treilea mandat?

Câţiva zeci de funcţionari, peste 20, au fost demişi pentru abuz sau corupţie în aceşti ani. Din păcate, nu cunosc vreunul să fi fost judecat şi condamnat. De asemenea, nu cunosc vreun alt exemplu când să fie vorba de zeci de persoane de la o singură instituţie, cum este în cazul nostru, investigaţiile şi descoperirile fiind făcute în mare parte la iniţiativa noastră.

Dna Greceanîi promite că „va fi mai bine”. Dvs. aveţi un slogan în această campanie electorală?

Toate la timpul lor, vom anunţa atunci când va fi făcută lansarea oficială a Partidului Liberal în campanie. Parcă, totuşi, de sarbatorile pascale este cazul să fie mai puţină politică. Cât ţine de „Va fi mai bine...”, este asemănător cu sloganul dlui Traian Băsescu, de la prezidenţialele din anul 2004 - „Să trăiţi bine!”, acesta din urmă fiind mai concret şi mai accentuat.

Sau, cine ştie, poate le-a plăcut şi l-au preluat, dar şi cu nişte puncte de suspensie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite