A fost constituit Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral a fost constituit duminică, 17 decembrie, în cadrul unei adunări generale la care au participat aproape 700 de cetăţeni cu drept de vot.

Activitatea grupului de iniţiativă va fi coordonată de către un Biroul Executiv, al cărui preşedinte a fost ales Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme (CPR). Vicepreşedintă a Biroului este Stela Oţică, expert al Institutului de Politici Publice, iar secretar general, Valeriu Paşa, expert „WatchDog”, transmite IPN.

Secretarul general al Biroului Executiv, Valeriu Paşa, a declarat la sfârşitul adunării de constituire a Grupului de iniţiativă că mai mult de o sută de persoane şi-a exprimat dorinţa de a face parte din grup şi a participa la procesul de colectare a semnăturilor de la cetăţeni în vederea desfăşurării referendumului.

Potrivit lui Valeriu Paşa, în câteva zile va fi pregătit pachetul de acte necesar pentru a fi depus la CEC, în vederea înregistrării Grupului de iniţiativă, eliberarea legitimaţiilor şi a listelor de subscripţie pentru a lansa procesul de selectare a semnăturilor. Ziua când pachetul de acte va fi depus la CEC va fi anunţată ulterior.

„Dreptul nostru de a vota, de a alege guvernarea pe care o vrem, ne-a fost furat, pentru că cei care au votat sistemul mixt, PDM şi PSRM, vor să se menţină la putere. Oamenii nu au ochi să-i vadă, dar ei vor să guverneze. Vrem să scăpăm de această guvernare. Avem nevoie de acest referendum să ne reîntoarcem dreptul de a alege noi guvernarea”, a spus Valeriu Paşa.

Vicepreşedinta Biroului Executiv, Stela Oţică, a spus că potrivit sistemului de vot mixt, care prevede crearea a 51 de circumscripţii uninominale, femeile au puţine şanse să fie reprezentate în viitorul Parlament. „Voi participa la colectarea semnăturilor ca să ne asigurăm că viitorul Parlament va fi unul reprezentativ pentru noi toţi”, a spus Stela Oţică.

Preşedintele Biroului Executiv, Ştefan Gligor, a spus că desfăşurarea referendumului vine să corecteze abuzul comis de către PDM. Potrivit lui Ştefan Gligor, acceptarea sistemului de vot mixt va menţine Republica Moldova în haosul care este în prezent. „În 26 de ani am tot avut alegeri şi am tot votat, ba pe unii, ba pe alţii. I-am ales pe unii, ne-au furat, i-am ales pe alţii, care tot ne-au furat, acum ne-au furat deja acest drept de a alege guvernarea. PSRM şi PDM ne-au furat dreptul de a-i da afară, dacă nu ne plac”, a spus Ştefan Gligor.

Dacă CEC va înregistra grupul de iniţiativă, acesta va trebui să colecteze, în termen de 2-3 luni, cel puţin 200 de mii de semnături.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite