Încă o sesizare la Curtea Constituţională. PLDM vrea să ştie dacă guvernul poate fi demis pentru „pretinse suspiciuni de corupţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PLDM a sesizat Curtea Constituţională pentru a afla dacă guvernul poate fi demis prin moţiune de cenzură ce are ca temei „pretinse suspiciuni de corupţie care nu au fost probate”. Deputaţii liberal-democraţi cred că Înalta Curte trebuie să stabilească dacă demiterea guvernului poate avea loc doar în baza unor presupuneri neprobate de către instituţiile de drept.

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova s-au adresat Curţii Constituţionale cu sesizarea de a interpreta articolele 96 alin.(2), 98 alin.(3) şi 106 din Constituţia Republicii Moldova. Totodată, PLDM solicită examinarea Hotărârii Parlamentului din 29 octombrie 2015, prin care a fost demis Guvernul Streleţ.

Într-un comunicat de presă, PLDM menţionează că fracţiunea solicită CC să se expună asupra următoarelor aspecte:

- dacă poate fi demis guvernul prin moţiune de cenzură ce are ca temei pretinse suspiciuni de corupţie care nu au fost probate;

- dacă parlamentul poate adopta o moţiune de cenzură bazată pe suspiciuni de corupţie faţă de o persoană nominală, ce exercită funcţia de prim-ministru ori membru al guvernului, fără a deţine şi/sau fără a exista informaţii de la organele de urmărire penală privind o bănuială rezonabilă în acest sens.

Autorii sesizării invocă Hotărârea Curţii Constituţionale din aprilie 2013, în care Curtea avertiza asupra „inadmisibilităţii utilizării ilegale a instituţiilor de drept şi de presă în scopuri politice. Din aceste considerente, Curtea îşi rezervă dreptul de a examina în ultimă instanţă şi cu mare atenţie toate actele date în competenţa sa prin articolul 135 din Constituţie, ce vizează înlăturarea din / numirea în funcţii publice a persoanelor suspectate de acte de corupţie […]”.

Esenţa sesizării deputaţilor liberal-democraţi vizează, în special, posibilitatea aparent legală şi instituirea „permanentizării” condiţiilor politico-juridice ca parlamentul să poată demite guvernul pentru pretinse şi neprobate suspiciuni de corupţie a prim-ministrului sau a membrilor guvernului, prin exprimarea votului de neîncredere de către legislativ, având ca element de bază o moţiune de cenzură, se mai arată în comunicatul liberal-democraţilor.

Deputaţii PLDM mai invocă şi constatările Curţii din 22 aprilie 2015: „faptele descrise în Moţiunea de cenzură, aprobată prin Hotărâre a Parlamentului, sunt confirmate prin informaţii aflate în domeniul public şi scurse/publicate în mass-media, precum şi prin cele obţinute de la organele de urmărire penală.”

Astfel, suspiciunile de corupţie urmează a fi determinate de iniţierea a cel puţin unei proceduri de urmărire penală şi/sau judiciare la nivel naţional pentru a stabili existenţa unei intenţii, în special de corupţie, subliniază PLDM.

Deputaţii au solicitat Curţii Constituţionale examinarea sesizării în regim de urgenţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite