În Parlament, Leancă se va adresa în primul rând liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă, în discuţie cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu FOTO: Adevărul Moldova / Alexandru Tarlev
Iurie Leancă, în discuţie cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu FOTO: Adevărul Moldova / Alexandru Tarlev

Au rămas puţine zile până când Iurie Leancă se va prezenta în faţa parlamentarilor pentru a-i convinge să-l voteze în funcţia de prim-ministru.

Democratul Sergiu Sârbu declară că PD caută, în acest timp, voturile necesare nu doar în rândurile PCRM, care au dat o mână de ajutor coaliţiei minoritare la votarea funcţiilor de conducere în Parlament, dar şi în alte fracţiuni. Liberal-democraţii spun că Iurie Leancă se va adresa de la tribuna Parlamentului în primul rând Partidului Liberal.

Alianţa Politică pentru Moldova Europeană, formată din partidele PLDM şi PD, susţinută de PCRM, anunţă că Republica Moldova nu va depune cererea pentru aderare la UE în 2015. Această cerere, potrivit preşedintelui Nicolae Timofti, urma să fie depusă la viitorul Summit al Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Riga în mai 2015. Depunerea cererii de aderare pare tot mai puţin probabilă după ce se configurează o coalţie de guvernare cu susţinerea PCRM. Chiar şi denumirea coaliţiei - „pentru Moldova Europeană” - exclude dezideratul de a deveni membru al UE. Deocamdată nu este exclus scenariul realizării unei coaliţii de stanga PD-PSRM-PCRM. Dacă Iurie Leancă nu va fi votat, în urma celei de-a doua runde de consultări cu fracţiunile, Nicolae Timofti va putea să vină cu o altă candidatură, care ar putea fi propusă de PD-PSRM-PCRM. Socialista Zinaida Greceanîi a şi declarat că PSRM va face alianţă cu acele partidele care vor denunţa Acordul de Asociere.

Violeta Ivanov: „Am prezentat obiecţiile faţă de candidaturi”

Comuniştii declară că, în cadrul întâlnirilor cu PD şi PLDM, au spus franc ce fel de om vor vota la funcţia de prim-ministru. Comuniştii ar fi vorbit chiar despre nume concrete. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a spus înaintea şedinţei extraordinare a Parlamentului de ieri că partinicii comunişti vor vota o persoană apolitică. Acesta a oferit exemplul lui Vasile Tarlev, care a îndeplinit funcţia de premier în anii 2001-2008 nefiind membru PCRM. Violeta Ivanov, preşedintele fracţiunii comuniste, a confirmat că la întâlnirile cu PLDM şi PD le-a spus acestora că nu-l vor vota pe Iurie Leancă. „Dumneavoastră cunoaşteţi că am avut consultări cu PD şi PLDM. În cadrul consultărilor au fost condiţionate atât principiile pe care noi vrem să le vedem în programul de guvernare - statalitate, neutralitate, dezvoltare -, cât şi obiecţiile noastre cu privire la candidaturi. Nu vreau să intru în detalii, aţi auzit declaraţia liderului de partid. Revenim la acest subiect când va fi guvern...”, a declarat Ivanov. Tot Ivanov ne spune că în cadrul acestor reuniuni comuniştii nu au cerut funcţii.

Sârbu: „Vom căuta voturile peste tot”

Atât PLDM, cât şi PD spun că au aflat abia după consultările cu Nicolae Timofti despre neacceptarea candidaturii lui Leancă de către comunişti. „Prima dată aud că PCRM ar fi avut rezerve faţă de Leancă. Noi nu am negociat cu PCRM, am negociat doar cu PLDM. Nu avem de unde să cunoaştem viziunile Partidului Comuniştilor”, explică democratul Sergiu Sârbu. Potrivit lui, acum este perioada în care se va căuta un compromis atât cu PCRM, cât şi cu alţi deputaţi din alte fracţiuni pentru votarea lui Leancă. Întrebat la care fracţiuni se referă, Sârbu a evitat să ofere detalii. „Normal că alianţa PD-PLDM nu are voturile necesare şi de aceea le vom căuta peste tot. La consultările cu PCRM am discutat doar despre structurile parlamentare, despre Guvern nu am discutat. Nu ştiu ce şi cui a spus doamna Ivanov”, a subliniat Sârbu.

Streleţ: „Leancă se va adresa liberalilor”

Liberal-democratul Valeriu Streleţ a declarat pentru Adevărul Moldova că liberalii sunt cei care trebuie să-l voteze pe Iurie Leancă, şi nu comuniştii. „Noi nu ne adresăm comuniştilor, noi ne adresăm liberalilor. Adică liberalii trebuie să voteze, nu comuniştii. Întrebaţi-i pe ei dacă vor vota sau nu. Dacă nu, de ce. Să nu spună că doar din cauză că nu participă la guvernare. Apelul domnului Leancă de la tribună nu se va adresa comuniştilor, ci tuturor deputaţilor, iar cei care sunt responsabili pentru cursul european vor vota”, este răspunsul lui Valeriu Streleţ.

Valeriu Munteanu de la PL îi răspune lui Streleţ că liberalii nu discută aceste subiecte prin medierea presei. „Am avut şapte săptămâni nefericite de mimare a procesului de dialog şi din păcate procesul pe care încearcă să-l propună astăzi liberal-democraţii şi democraţii prelungeşte această perioadă”, a declarat Munteanu.

Vladimir Voronin a specificat în pauza lucrărilor de la Parlament că Partidul Liberal Democrat, care deţine funcţia de premier conform Acordului de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, trebuie să găsească o altă candidatură aşa cum a făcut PCRM anterior propunându-l pe Vasile Tarlev în această funcţie, care nici nu era membru de partid. Liderul comuniştilor a adăugat că în această funcţie trebuie propusă o persoană apolitică, din mediul de afaceri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite