În ajunul Bobotezei ortodocşii vin la Biserică să se roage şi să ia apă sfinţită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Ajunul Bobotezei este sărbătorit de creştinii ortodocşi pe stil vechi pe 18 ianuarie. În biserici se oficiază slujbe, apoi se împarte agheasma, transmite IPN.

Enoriaşii spun că apa sfinţită se foloseşte pentru a stropi în casă, este pusă în mâncare sau e folosită atunci când boleşte cineva. Eugenia, o doamnă care a venit să ia agheasmă la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului, spune că apa sfinţită e foarte lecuitoare.

„Am venit să luăm agheasmă, să ascultăm slujba, să aprindem o luminiţă şi să facem un bine”, spune o altă enoriaşă pe nume Olga. Femeia bea agheasma în zilele de miercuri şi vineri, iar busuiocul l-a luat pentru a stropi în casă cu apă sfinţită.

În faţa Catedralei Mitropolitane mai multe bătrâne vând busuioc cu 5 lei legătura sau PET-uri pentru cei care nu şi-au luat de acasă vase pentru agheasmă. Preţul variază de la 2 la 5 lei bucata.

De Ajunul Bobotezei agheasma se face până în ziuă, spune doamna Maria, vânzătoare de busuioc. Apa sfinţită în această zi este folosită pentru stropitul în casă, în grădină şi la animale. „Agheasma de Bobotează este pentru băut, pentru sănătate dimineaţa trebuie să bei puţină agheasmă”, spune femeia.

Botezul Domnului prăznuit pe 19 ianuarie şi este una dintre cele mai importante sărbători creştine şi încheie şirul sărbătorilor de iarnă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite