19 state cer R. Moldova respectarea standardelor democratice în alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie 2020 este foarte mare pentru cetăţenii Republicii Moldova în ceea ce priveşte respectarea standardelor democratice şi consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele ţării în temeiul Acordului de Asociere ca şi cadru al relaţiilor sale cu UE, transmite IPN.

Importanţa viitoarelor alegeri prezidenţiale a fost subliniată de: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia.

Într-o declaraţie publicată de Ambasada României în Republica Moldova, se menţionează că desfăşurarea alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă şi transparentă, în acord cu standardele internaţionale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau la baza relaţiei Moldovei cu acele ţări. Acest lucru este, de asemenea, esenţial pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova ca ţară democratică şi pentru consolidarea încrederii cetăţenilor săi în instituţiile de stat.

Ţările semnatare ale declaraţie cer Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin şi fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneţia şi rapoartele finale ale OSCE / ODIHR pentru a garanta transparenţa finanţării partidelor şi a campaniilor electorale. „Toţi cetăţenii ar trebui să poată să-şi exercite dreptul de vot în condiţii de siguranţă, în pofida pandemiei de coronavirus”.

Toţi actorii politici şi instituţiile statului sunt îndemnate să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetăţenii Republicii Moldova îl merită, „fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali şi a funcţionarilor publici”. Este esenţial ca tuturor candidaţilor să li se asigure condiţii de concurenţă egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanţare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte şi imparţiale. „Autorităţile au datoria faţă de cetăţenii lor să fie pro-active, transparente şi eficiente, inclusiv şi atunci când tratează plângeri sau dispute electorale”, se mai arată în comunicat.

Ţările fac apel la autorităţile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaţionali şi interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate şi credibile. Este deosebit de important să se asigure siguranţa alegătorilor şi a observatorilor cu privire la pandemia de coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare. Statele semnatare ale prezentei declaraţii subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru cetăţenii săi în eforturile lor de a consolida instituţiile democratice, precum şi pentru ca oamenii din Republica Moldova să îşi exprime voinţa în alegeri libere şi corecte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite