Vom schimba operatorul de telefonie fără a pierde numărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portabilitatea numerelor va îmbunătăţi calitatea serviciilor
Portabilitatea numerelor va îmbunătăţi calitatea serviciilor

De la 1 mai 2013 utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă, iar de la 31 iulie şi utilizatorii de telefonie fixă vor putea păstra numărul dacă decid să treacă la alt furnizor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) anunţă că vrea să stimuleze competiţia pe piaţa comunicaţiilor electronice şi să mărească investiţiile în infrastructură. Şi asta pentru ca utilizatorii de telefonie să aibă mai multe posibilităţi şi să beneficieze de avantajele aduse de noile tehnologii şi servicii.

„UTILIZATORUL NU VA FI ROBUL OPERATORULUI“

„De la 1 mai, va fi implementată portabilitatea numerelor de telefonie mobilă. Pentru consumatori asta înseamnă că  nu-şi vor pierde numărul de telefon dacă schimbă operatorul. Astfel, utilizatorul nu va mai fi robul unui operator de telefonie mobilă“, a declarat Sergiu Sâtnic, directorul ANRCETI.
Potrivit oficialului, acţiunea va stimula concurenţa între operatorii de telefonie mobilă şi ar putea avea ca efect reducerea tarifelor şi creşterea calităţii serviciilor.
„Experienţa internaţională arată că în prima jumătate de an de implementare a portabilităţii până la 10% din utilizatori se folosesc de posibilitatea de a-şi schimba operatorul. În Turcia însă peste 80% din clienţi au ales o altă companie“, a precizat Ala Baidauz, şefa Direcţiei reglementare tehnică şi standardizare din cadrul ANRCETI.
O altă măsură pentru stimularea concurenţei pe piaţă este organizarea unui nou concurs pentru cea de-a treia licenţă de prestare a serviciilor publice de comunicaţii electronice cu acces radio în bandă largă, numite convenţional servicii 4G, a menţionat directorul agenţiei.
Potrivit lui Sergiu Sâtnic, la acest concurs ar putea participa şi companii ce nu sunt prezente pe piaţa de telefonie mobilă a Republicii Moldova.

CONCURS PENTRU 4G

„Apariţia pe piaţă a unui nou furnizor al serviciilor 4G va stimula concurenţa şi va spori gradul de accesibilitate a acestor servicii pentru mai mulţi consumatori“, a adăugat Sâtnic, fără a specifica dacă de această licenţă se arată interesată vreo companie.
Anul trecut Orange şi Moldcell au obţinut licenţe 4G achitând câte zece milioane de euro. Moldtelecom, proprietarul operatorului Unite, a anunţat că nu are în plan să cumpere o asemenea licenţă. ;

Licenţă provizorie pentru Orange

ANRCETI va elibera companiei Orange o licenţă provizorie 2G pe un termen de 20 de luni, în locul celei actuale, acordată în 1998, care expiră la 7 martie. Când va expira şi autorizaţia Moldcell, în noiembrie 2014, va fi organizat un concurs pentru ambii operatori odată, fiind create astfel condiţii concurenţiale egale pentru toţi furnizorii de pe piaţă. Costul licenţei provizorii va fi de 1,8 milioane de euro, pentru că Orange beneficiază de 163 de canale, faţă de 22 cât avea la dispoziţie acum 15 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite