Trei ani decisivi pentru Republica Moldova. Experţii anunţă scenarii pesimiste după furtul din bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nerecuperarea banilor creditaţi băncilor furate va arunca Republica Moldova în faliment FOTO: Adevărul
Nerecuperarea banilor creditaţi băncilor furate va arunca Republica Moldova în faliment FOTO: Adevărul

Cel mai pesimist scenariu al economiştilor prevede intrarea în faliment a Republicii Moldova din cauza costului garanţiei de stat prin care BNM a acordat ajutor băncilor furate.

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a lansat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, studiul „Impactul evoluţiei macroeconomice şi din sectorul bancar asupra bugetului public naţional”. Autorii analizei constată că ilegalităţile din sectorul bancar ar putea duce la creşterea datoriei publice la circa 50% din PIB, iar în cazul unei decelerări bruşte a situaţiei economice Republica Moldova se va pomeni în incapacitate de plată. 

Economia, în cădere liberă din cauza sectorului bancar

Deşi autorităţile au dat vina pe factorii externi în privinţa evoluţiilor economice, reprezentanţii „Expert-Grup” susţin că, faţă de anii precedenţi, evoluţiile negative sunt cauzate din interior, cel mai mare impact venind din sectorul bancar. Potrivit studiului, în urma managementului defectuos al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), leul a slăbit cu mult mai mult decât ar fi trebuit să se întâmple în condiţii obiective, iar supravegherea insuficientă a creat instabilitate în sistemul bancar. „În consecinţă, problemele din sectorul bancar, suprapunându-se peste factorii externi, au sporit inflaţia, au majorat costul creditelor, au diminuat veniturile reale ale gospodăriilor şi au contribuit la reducerea importurilor în ciuda ieftinirii produselor pe pieţele externe. Această situaţie a afectat nu doar veniturile Bugetului Public Naţional, ci şi costul datoriei externe din cauza creşterii ratelor la Valorile Mobiliare de Stat şi prin creşterea riscurilor garanţiilor acordate de Guvern către BNM”, declară experţii. 

Puţine şanse privind finanţarea din exterior

Astfel, în opinia lui Alexandru Fală, leul se va devaloriza faţă de dolar în acest an cu circa 33%, iar inflaţia ar putea atinge nivelul de 10%. „Avem situaţia legată de deducerea activităţii de acreditare. Ca rezultat al evoluţiilor, despre care am putea spune că vor fi exogene, se va produce o scădere a investiţiilor cu 10%. La rândul său, investiţiile vor avea influenţă asupra salariilor - acestea se vor majora foarte puţin. Vom avea o scădere a consumului gospodăriilor, scăderea investiţiilor va avea un impact important asupra modificării importului care va scădea cu 21,7%”, estimează expertul. 

Prin urmare, suma veniturilor fiscale la Bugetul Public Naţional (BPN) se va reduce cu 1,5 miliarde de lei dintre care 1,35 miliarde de lei reprezintă suma TVA din import, 333 milioane de lei – accizele, iar 186 milioane de lei – veniturile din taxele vamale. „De asemenea, există puţine şanse pentru reactivarea finanţării de la Banca Mondială şi Uniunea Europeană, care va crea un deficit suplimentar de finanţare de peste 2,1 miliarde de lei”, susţin reprezentanţii „Expert-Grup”. 

Economistul Dumitru Budianschi susţine că în condiţiile în care autorităţile au anulat termenul în care urmau să fie activate garanţiile de stat în cazul creditării băncilor implicate în furtul miliardelor, nu este clar în baza căror criterii se va lua o decizie în acest sens. Totuşi, dacă acest proces va fi lansat în septembrie curent, statul va trebui să identifice resurse suplimentare în contul cheltuielilor de la Bugetul de Stat de 570 milioane de lei. Costul integral al garanţiei pe o perioadă de 10 ani va constitui circa 13 miliarde de lei. Suma este reală în condiţiile în care vor fi recuperate creditele acordate de BNM băncilor implicate în ilegalităţile de miliarde. În cazul în care banii nu vor fi rambursaţi, la cele 13 miliarde de lei se va adăuga şi suma creditelor, adică de circa 15 miliarde de lei.

Prognoze: Republica Moldova, stat falimentar în 2018

Prin urmare, Iurie Morcotîlo avertizează asupra faptului că activarea garanţiei va duce la creşterea bruscă a datoriei publice, valoarea maximă fiind de 50% din PIB în 2018 sau cu 12 puncte procentuale mai puţin decât pragul critic, „Republica Moldova rămânând în grupa ţărilor cu risc moderat de insolvabilitate”. Expertul susţine că, dacă vom asista la o scădere esenţială a ritmului creşterii economice şi a creşterii de trei ori a datoriei publice interne, atunci riscurile ca ţara să intre în incapacitate de plată sunt mai mari.

Un nou program cu FMI, până la sfârşitul anului?

Reprezentanţii „Expert-Grup” susţin că semnarea unui nou memorandum cu FMI este crucială pentru Republica Moldova. Referitor la şansele actualului Guvern de a semna acest document, experţii spun că dacă negocierile se vor axa pe sectorul bancar, atunci condiţiile vor fi dure, însă există speranţe ca până la sfârşitul acestui an să fie lansat un nou program cu Fondul. „Dacă se va reveni la condiţiile anterioare, plus cele care vizează problemele actuale, atunci aceste negocieri ar putea dura mult mai mult”, a precizat Dumitru Budianschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite