Toate produsele continuă să se scumpească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa devine din ce în ce
mai scumpă la Chişinău. Foto Adevărul Moldova
Viaţa devine din ce în ce mai scumpă la Chişinău. Foto Adevărul Moldova

În anul 2015 moldovenii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru procurarea produselor alimentare, a celor electrocasnice sau pentru eventuale servicii medicale. Potrivit datelor BNS, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii de consum au crescut în luna februarie cu 6,5%, iar faţă de luna ianuarie 2015 cu 2,2%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 2,2 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2,1%, la mărfurile nealimentarecu 3,7 la sută şi la tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,3%.

Devalorizarea valutei naţionale, în urma crizei economice din Republica Moldova, a avut drept rezultat o creştere a preţurilor mărfurilor şi serviciilor, care în luna februarie au arătat rate inimaginabile comparativ cu ianuarie a anului curent.

Produsele alimentare

Fructele şi legumele proaspete au ocupat locuri de top în clasamentul creşterii preţurilor. Deoarece acestea sunt importate, fructele exotice şi citricele s-au scumpit cu circa 8%-16% iar legumele cu 10,3% faţă de luna ianuarie a acestui an. De asemenea, produsele făinoase au înregistrat o creştere cu 3,3%, iar pentru bomboane şi ciocolate oamenii au achitat cu 3,7% mai mult. Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la ouă de găină cu 16,3%, slănină neprelucrată cu 8,6%, carnea de porc cu 3,9%, iar lacea de bovine – cu 0,8%.

Produsele electrocasnice

Cea mai impresionantă creştere în sectorul produselor electrocasnice s-au înregistrat la preţul maşinilor de cusut, care s-a majorat cu 25,2% în raport cu ianuarie 2015. Totodată, s-a remarcat o creştere şi la aragazuri cu 13,2%, frigidere cu 15,8% şi aspiratoare cu 17%, precum şi la automobile cu 6%. Faţă de luna ianuarie, în februarie 2015 medicamentele au fost mai scumpe cu circa 4%, iar combustibilul a costat cu 1,6% mai mult. Concomitent, în perioada de analiză au scăzut preţurile la gaz lichefiat ambalat în butelii cu 0,1%, iar la ţigări cu 2,7%.

Servicii mai scumpe

Datele BNS au arătat că în 2015, serviciile prestate de companiile aeriene au crescut cu circa 6%. De asemenea, pentru întreţinerea copiilor la grădiniţe şi creşe, părinţii au trebuit să scoată din buzunare cu 2,1% mai mulţi bani. Serviciile medicale de asemenea, au jucat un rol în creşterea indicelui preţului de consum, un tratament stomatologic a ajuns să coste cu 1,8% mai mult iar unul fizioterapeutic - cu 2,9%.

Mai mulţi operatori de pe piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale au solicitat ANRE aprobarea unor noi tarife majorate, la serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Tarifele în vigoare pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice au fost actualizate ultima dată în anul 2012, iar pentru distribuţia şi furnizarea gazelor naturale în - 2011. ANRE va iniţia, începând cu săptămâna viitoare, consultări publice, în cadrul cărora vor fi prezentate pentru dezbateri solicitările operatorilor privind noile tarife.

Contactat de Adevărul Moldova, expertul economic de la IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu consideră că aceasta nu este ultima majorare a preţurilor şi că acestea urmează să mai crească. Expertul a menţionat şi faptul că încă nu este clară situaţia privind tarifele pentru livrarea de energie şi gaze naturale, care de asemenea joacă un rol important în economia ţării. Expertul a accentuat faptul că preţurile depind de cursul valutar, care a scăzut, dar nu este realistic faptul că acesta va rămâne la poziţia actuală. ”Acum mediul de business este într-o perioadă de aşteptare, aşteptând stabilizarea cursului valutar. Dacă cursul se va menţine este posibilă o scădere. Dar în cazul în care vor scădea preţurile, acestea nu vor fi de proporţii cum în cazul cursului valutar.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite