Suspendarea lui Victor Parlicov a paralizat activitatea ANRE, iar patru directori ar putea fi anchetaţi de CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea instanţei de a-i interzice lui Victor Parlicov de a exercita funcţia de director general a dus la blocarea procesului de decizii la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică

De aproape două săptămâni activitatea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) este paralizată. Aceasta după ce o instanţă de judecată i-a interzis directorului general Victor Parlicov să ocupe funcţia timp de un an.

Aşteaptă o decizie a Parlamentului

În urma acestei hotărâri, autoritatea nu poate acorda nici măcar licenţe de activitate. Totodată, de câteva luni stau neaprobate planurile de investiţii pentru anul 2014 ale companilor energetice. „Au loc anumite şedinţe de lucru, dar decizii nu pot fi adoptate, pentru aceasta e nevoie de un director general“, a precizat Stela Iaţco, şefa Serviciului de presă al ANRE.

În acelaşi timp, director general susţine că la plecare a semnat două ordine prin care atribuţiile sale au fost delegate la doi directori ANRE - Octavian Lungu şi Ghenadie Pârţu. Cu toate acestea, niciunul din cei doi nu îndrăzneşte să pună semnătura pentru a convoca Consiliul de Administraţie al ANRE, aşteptând o decizie a Parlamentului.

Situaţia incertă s-ar putea prelungi

Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, spune că Legislativul nu poate adopta o decizie privind numirea unui nou director general. „Aşteptăm ca instanţa să publice hotărârea motivată. Până atunci nu putem face nimic“, ne-a precizat deputatul.

Profesorul Nicolae Mogoreanu se arată contrariat de situaţia creată, dar nu se aşteaptă la o rezolvare rapidă. „În condiţiile în care în prezent parlamentarii sunt preocupaţi de alte probleme, mai arzătoare, situaţia incertă de la ANRE s-ar putea prelungi“, susţine expertul în energie.

Acest blocaj ar putea avea şi o altă explicaţie. Anterior, în timp ce Victor Parlicov se afla în concediu sau în deplasare, patru directori ai ANRE au adoptat mai multe decizii, inclusiv şi una de aprobare a investiţiilor efectuate în anul 2013 de către o companie. Acum de acest caz se ocupă Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

Decizii dubioase, investigate de CNA

„Am depus o sesizare la CNA privind depăşirea atribuţiilor de serviciu de către foşti şi actuali directori. E vorba de aprobarea cu încălcări a unei sume mai mari cu circa 40 de milioane de lei la capitolul investiţii. Cineva ar trebui să fie tras la răspundere pentru asta“, afirmă Victor Parlicov. Acesta ar urma chiar astăzi să depună mărturii la CNA.

Un eventual blocaj la ANRE ar putea conveni şi actualei coaliţii de guvernare. Mai ales că în următoarea perioadă ar trebui să fie majorate tarifele la energia electrică şi la gaze, ceea ce în prag de campanie electorală ar fi o curată sinucidere politică.

Reglementează pieţe de miliarde

ANRE este responsabilă de reglementarea pieţelor de energie electrică şi termică, de gaze naturale, dar şi de monitorizarea pieţei produselor petroliere. Cifra de afaceri a companiilor de pe aceste pieţe este estimată la peste 20 de miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite