S-a ajuns la un acord: FMI va oferi Republicii Moldova credite în valoare de 179 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susţinut de un aranjament de finanţare pe trei ani. Moldova va primi circa 179 de milioane dolari.

Acordul va fi aprobat de conducerea FMI şi de Consiliul Executiv în luna octombrie a acestui an, în cazul în care autorităţile vor implementa setul de acţiuni prioritare. 

Noul aranjament financiar va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă şi în avans a situaţiei ce ţine de guvernarea în sectorul financiar şi cadrul de supraveghere a acestui sector. Noul program va juca un  rol catalizator în vederea deblocării suportului de la donatori şi susţinerii dezvoltării economice şi se va sprijini pe 2 piloni: 

1. Politici de asigurare a stabilităţii macroeconomice şi financiare: Programul are ca scop abordarea vulnerabilităţilor infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acţionarilor băncilor şi cadrul slab de supraveghere şi de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menţinerea stabilităţii preţurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb. Politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanţare, în vederea consolidării investiţiilor publice şi susţinerii obiectivelor sociale şi de dezvoltare.  

2. Reforme structurale de facilitare a creşterii economice: Programul autorităţilor, susţinut de aranjamentul ECF/EFF face parte dintr-un cadru mai amplu de dezvoltare care va pune Moldova pe făgaşul unei creşteri durabile şi incluzive cu suportul celorlalţi parteneri internaţionali. Reformele structurale vor avea ca scop ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor şi sporirea potenţialului de creştere economică a Moldovei. Măsurile iniţiale vor sprijini eforturile autorităţilor de luptă împotriva corupţiei, politica durabilă din sectorul energetic şi agenda de reforme bugetar-fiscale, în special ce ţin de mobilizarea veniturilor, sporirea eficienţei cheltuielilor precum şi diminuarea riscurilor bugetar-fiscale, se arată în comunicatul de presă emis de FMI marţi, 26 iulie.

Euforia conducerii ţării

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Adrian Candu, s-a arătat încântat de această decizie şi a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, îndată după aflarea deciziei FMI.

„Acest fapt este rezultatul muncii enorme ce s-a depus în ultimele 6 luni de zile pentru stabilitate, predictibilitate şi echilibru. Mă bucur nespus că am reuşit să redevenim un exemplu de succes, inclusiv în ochii partenerilor externi. Avem datoria de a păstra acelaşi ritm crescut de implementare al reformelor şi de a continua colaborarea excelentă interinstituţională Parlament-Guvern”, scrie speakerul.

Premierul Filip a declarat că din această zi, Republica Moldova este din nou atractivă pe plan internaţional.

„Este un pas important pentru credibilitatea economică a Moldovei, sunt validate reformele noastre din ultimele luni, urmând de altfel noi paşi pentru modernizarea ţării. Reformele continuă aşadar şi vor avea ca rezultat un trai decent pentru cetăţeni. Moldova are oxigenul necesar pentru a se dezvolta accelerat, a scris prim-ministrul pe pagina de Facebook.

Amintim că Fondul Monetar Internaţional şi Banca Europeană au stopat finanţarea Republicii Moldova încă în anul 2014, ca urmare a fraudării sistemului bancar din Moldova cu aproximativ 13 miliarde de lei (circa 1 miliard de dolari după cursul de atunci). 

În perioada 5-15 iulie 2016, o echipă de experţi ai FMI, în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar a fost într-o vizită de lurcru la Chişinău, în cadrul căreia a fost negociat un program economic sprijinit de FMI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite