Ruşii nu par a fi afectaţi de devalorizarea rublei, însă creşte sentimentul de nesiguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
putin

Într-o situaţie precum cea din Rusia în aceste zile, altă naţiune ar fi aproape să-şi pună un pistol încărcat la tâmplă, apreciază agenţia Itar Tass. Însă la Moscova toată lumea pare mult prea calmă.

Sociologii spun că marea majoritate a cetăţenilor ruşi nu par deloc a fi alarmaţi asupra căderii continue a rublei faţă de dolar sau euro precum şi de micşorarea şanselor de a merge în străinătate în timpul vacanţei. În general ei nu sunt deloc îngrijoraţi de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei. Cea mai mare îngrijorare a ruşilor este viitorul copiilor şi nepoţilor, spun sondajele.

Ruşilor nu le pasă de dolar

Organizaţia non-guvernamentală Levada Center a chestionat 1630 bărbaţi şi femei în vârstă din 134 de comunităţi din 46 de regiuni din Rusia şi a concluzionat faptul că la 52% dintre respondenţi nu le pasă deloc cu privire la creşterea ratei de schimb a dolarului. Cu cât este mai mică localitatea cu atât mai mic este şi gradul de îngrijorare. În satele din Rusia, această problemă nu există pentru 68 %. Numai o treime dintre respondenţi (31 % ) simt unele griji cu privire la acest capitol.

Potrivit unui sondaj de opinie anterior ,care a avut loc în perioada de 22-25 august , izolarea internaţională a Rusiei nu prezintă o problemă pentru 65% dintre respondenţi . Asa cum mulţi şi anume 66 % din intervievaţi sunt indiferenţi faţă de sancţiunile occidentale aplicate de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii drept urmare a evenimentelor din Ucraina.

Şeful departamentului de venituri si studii de consum a organizaţiei Levada Center, Marina Krasilnikova a declarat cotidianului Izvestia că majoritatea ruşilor nu au economii semnificative ca să fie îngrijoraţi de investiţiile într-o altă monedă. Chiar şi printre cei preocupaţi de rata de schimb a dolarului, majoritatea par a fi mai mult afectaţi de creşterea preţurilor de consum mai presus de toate.

Călătoriile sunt pentru cei bogaţi

Posibilele restricţii asupra călătoriilor în străinătate sunt un subiect separat. Ele nu sunt o problemă pentru 59 % dintre ruşi , în timp ce 38% nu ar dori să piardă o astfel de oportunitate. Conform celor mai recente sondaje de opinie, 72% dintre ruşi nu au paşapoarte străine de călătorie, 76% nu au călătorit niciodată în afara regiunii fostei URSS , iar 60% nu au părăsit niciodată ţara în vacanţă.

Şeful Centrului de Studii Sociale, Vladumir Petuhov a declarat la Institutul de Sociologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei ,că sondajul a cuprins în cea mai mare parte oameni obişnuiţi ale căror comentarii sunt bazate pe experienţa zilnică acumulată şi lucrurile pe care le văd la televizor. "Ei nu au alte oportunităţi să înveţe ceea ce se întâmplă în ţară şi în lume”, spune expertul.

Sociologul reaminteşte , de asemenea, că reacţia societăţii ruse nu este instantanee ,indiferent de ce s-ar întâmpla. De obicei, aceasta urmează cu o întârziere de câteva luni. "Conştientizarea situaţiei se va dezvolta la începutul anului viitor", a spus Petuhov". Evoluţiile din ultimele luni au lăsat indiferenţi pe cei mai mulţi oameni, care găsesc problemele din sistemul bancar foarte greu de înţeles.

Sancţiunile Rusiei faţă de produsele alimentare importate au lovit doar o parte mică a populaţiei ruse şi anume nu mai mult de 5-7%, a spus el . Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au obiceiul de a călători în străinătate . Potrivit unor surse diverse, un procent estimat de 5-7 milioane ce reprezintă în mare parte aceleaşi persoane (80%) plecă în alte ţări în vacanţă în fiecare an. Sociologul menţionează că milioane de ruşi nu au părăsit niciodată oraşul natal Moscova sau chiar cel mai apropiat centru raional. Potrivit sondajelor, jumătate dintre cei care iau un concediu plătit nu fac nimic pentru odihnă si distracţie în timpul liber. Majoritatea petrec timpul pentru treburile casnice, de exemplu pentru repararea unei scurgeri de acoperiş.

Sentimentul de nesiguranţă creşte

Sondajul a arătat că totuşi, sentimentul de incertitudine cu privire la viitor creşte încet dar sigur. "Este un fel de sentiment subconştient de alarmă, pentru că o veştile proaste continuă să vină. Oamenii sunt preocupaţi mai mult de viitorul copiilor şi nepoţilor lor.Problemele de educaţie şi sănătate, precum şi frica că copiii şi nepoţii lor pot fi trimişi pentru a servi în armată în zonele cu probleme, sunt mult mai ingrijoratoare pentru ruşi în aceste zile decât rata de schimb a dolarului sau o vacanţă străinătate anulată, "spune Petuhov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite