România ar putea livra energie electrică în Republica Moldova, dar nu există dorinţă la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova va beneficia de o alternativă energetică reală şi preţuri mai mici doar dacă va exista o concurenţă reală pe piaţă, iar autorităţile vor renunţa la schemele netransparente care există în prezent în sectorul energetic. De la independenţă până acum, toate proiectele care ţin de interconexiune cu sistemul din România rămân doar la nivel de proiecte, a declarat expertul IDIS Viitorul, Victor Parlicov, fost director al ANRE.

De asemenea, ţara noastră a rămas dependentă energetic, chiar dacă şi-a obţinut independenţa formal, a declarat expertul IDIS Viitorul în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. „Şi această dependenţă era exclusiv de partenerii din Est – fie Ucraina, fie centrala termo-electrică moldovenească care avea în general un statut foarte neclar după războiul din 1992. Şi atunci, era evident că pentru a ne consolida poziţiile în domeniul securităţii energetice noi va trebui să diversificăm sursele, să putem aduce energie şi din Vest”, a precizat acesta.

Expertul a scos în evidenţă faptul că în România piaţa este transparentă, tranzacţiile sunt ţinute strict la evidenţă, iar posibilităţile de a face anumite scheme „aşa cum sunt învăţaţi ai noştri în Est” sunt mai dificile. „Şi atunci evident că unul dintre principalele obstacole în calea securităţii energetice este lipsa de voinţa politică”, a opinat fostul şef al ANRE.

Victor Parlicov a vorbit în cadrul interviului şi despre energia de pe piaţa internă din România, care este mult mai ieftină decât cea pe care o procurăm noi de la centrala termo-electrică de la Cuciurgan. „Şi atunci România are un interes, chiar pur tehnic, să aibă unde livra energia asta. O bună parte din capacităţile de generare nou-construite, mai ales cele pe vânt, intermitente, au fost construite în zona Dobrogei. Şi în sistemul românesc există o problemă în a prelua energia din zona Dobrogei şi a o repartiza în restul României. Noi, fiind plasaţi mult mai aproape de această zonă, am fi pentru ei o soluţie, un ajutor. Ei ar fi foarte interesaţi, pentru că noi, fiind aproape de zona Dobrogei, prin consum am fi ajutat la stabilizarea situaţiei în sistemul lor intern electric. Şi atunci, eu consider că România are toate capacităţile, are interesul, are resursele tehnice şi financiare. Eu cred că principala problemă este totuşi la Chişinău”, a precizat Pavlicov.

Republica Moldova cumpără acum energie doar de la centrala termo-electrică de la Cuciurgan după ce Ucraina şi-a sistat exportul de energie din cauza deficitului de cărbune. Între timp, autorităţile ucrainene au anunţat că sunt gata să reia exportul de energie la începutul primăverii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite