Kievul loveşte în businessul lui Şevciuk. Reluarea importului de energie electrică din Ucraina „sperie” Tiraspolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reluarea de către Ucraina a exporturilor de energie electrică spre Republica Moldova va reduce până la 70% din veniturile furnizate la bugetul Transnistriei de către Centrala de la Cuciurgan, estimează administraţia ilegală de la Tiraspol, care se arată îngrijorată de această decizie.

Potrivit IPN, Ucraina planifică să reia exportul de energie electrică spre Republica Moldova şi Belarus în al doilea trimestru al anului 2016. Astfel, energia ucraineană poate ajunge în Moldova din luna aprilie sau chiar din martie.
Totodată Kievul vrea să înceapă livrarea de energie şi spre Lituania. Anunţul a fost făcut de către Ministerul ucrainean de energetică, scrie agenţia de presă de la Kiev „Ukrinform”.

În acelaşi timp, potrivit novostipmr.com, autorităţile autoproclamate de la Tiraspol se arată îngrijorate de decizia Ucrainei, estimând că veniturile furnizate la buget de Centrala de la Cuciurgan şi „Energokapital” vor fi mai mici cu până la 70% în acest an faţă de anul trecut. Republica Moldova a importat până acum energie electrică dintr-o singură sursă – Centrala de la Cuciurgan, livrările fiind intermediate de „Energokapital”, companie în spatele căreia ar sta liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Autorităţile ucrainene menţionează că acum ţara întâmpină anumite dificultăţi legate de perioada de iarnă şi din această cauză nu a fost posibilă reluarea exportului de energie chiar de la începutul anului.

Ucraina a stopat exportul de energie din cauza deficitului de cărbune – principala sursă pentru producerea de energie electrică. Deficitul s-a creat pe fonul conflictului civil din ţara vecină. Exportul de energie a fost stopat treptat în 2014 şi 2015, ţara fiind chiar nevoită anul trecut să importe energie din Federaţia Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite