Pregătirea unui medic în Republica Moldova costă peste 300.000 de lei. Jumătate din sumă este irosită în zadar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile medicale sunt printre cele mai scumpe
Studiile medicale sunt printre cele mai scumpe

Cinci ani de studii medicale universitare şi trei ani de rezidenţiat îi costă pe contribuabilii din Republica Moldova circa 23.000 de dolari (peste 300.000 de lei) arată un studiu.

Cele mai conservative estimări a cheltuielilor suportate direct de sistemul de sănătate din Republica Moldova în pregătirea medicilor, asistenţilor medicali şi altor cadre medicale cu studii medii de specialitate, arată că că cinci ani de studii medicale universitare îi costă pe contribuabilii din Republica Moldova circa 13.500 dolari (circa 190.000 de lei) în cazul unui student finanţat de la buget, pe când studiile în bază de contract pentru acelaşi profil costă 9.300 dolari (suma brută a taxelor pentru studii).

Totodată trei ani de studii la rezidenţiat la profilul terapeutic costă 9.400 dolari pentru studenţii finanţaţi de la buget şi 5.400 dolari pentru studenţii care îşi fac studiile la contract. Astfel costurile totale minime pentru instruirea unui medic sunt estimate la 22.900 şi respectiv 14.700 dolari.

Pentru asistenţii medicali şi alte cadre medicale cu studii medii de specialitate, cei trei ani de instruire costă 3.000 dolari pentru studenţii finanţaţi de la buget şi 2.000 dolari (suma brută a taxelor pentru studii) pentru cei înmatriculaţi în bază de contract.

Coordonatorul studiului, profesorul universitar de la Universitatea Bocconi (Italia), Dr. Luca G. Brusati, a prezentat metodologia de realizare şi rezultatele studiului, susţinând că nu există un standard sau metodologie internaţională de calcul al costurilor de pregătire ale cadrelor medicale.

Studiul realizat aduce în atenţie date importante pentru o mai bună înţelegere a impactului costurilor de pregătire a cadrelor medicale şi irosirea de creiere asupra sistemului de sănătate şi a societăţii. Acesta a fost realizat în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale din Republica Moldova”, coordonat de OMS, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Potrivit oficialilor de la Ministerului Sănătăţii, informaţia despre mobilitatea internaţională a cadrelor medicale din Republica Moldova este încă incompletă, cu toate acestea, statisticile sugerează că jumătate din cheltuielile pentru pregătirea medicală sunt, cel mai probabil, irosite în zadar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite