Pierderile reale provocate Băncii de Economii de către fosta conducere nu au fost încă identificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Băncii de Economii, Grigore Gacichevici, suspectat de escrocherie în proporţii deosebit de mari, a refuzat să răspundă la întrebările procurorului.

„Există prezumţia nevinovăţiei. Este dreptul său să nu facă declaraţii“, a explicat Iurie Tabarcea, avocatul lui Gacichevici. „Deoarece Gacichevici nu vrea să dea declaraţii în calitate de bănuit, el va fi audiat în calitate de învinuit“, a declarat procurorul Ion Ticu. Totodată, Ticu a precizat că alte zece persoane urmează să fie puse sub acuzare. Printre aceştia se numără foşti şi actuali angajaţi ai Băncii de Economii.

Gacichevici are interdicţie pentru 30 de zile de a părăsi Chişinăul şi riscă până la 15 ani de închisoare.

Atât conducerea Băncii Naţionale, cât şi premierul Vlad Filat susţineau anterior că persoanele care se fac responsabile de acumularea creditelor neperformante şi management fraudulos la această instituţie vor fi sancţionate.

Legislaţie ambiguă

Pe de altă parte, mai mulţi specialişti susţin că va fi dificil de demonstrat vinovăţia lui Gacichevici şi altor persoane care au activat în cadrul BEM, pentru că în legislaţia din domeniu nu spune clar ce înseamnă politică de creditare incorectă sau frauduloasă.

Un raport elaborat de o echipă tehnică de la FMI constată că, în pofida faptului că de la baca statului au plecat s-au au fost demişi preşedintele, şefii departamentelor creditare şi juridic, şeful auditului intern şi cel al filialei nr. 1 din Chişinău, în cadrul instituţiei au mai rămas persoane „pătate“.
Totodată experţii FMI constată că pierderile reale provocate de fosta administraţie a Băncii de Economii nu au fost încă identificate,
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite