PIB-ul Republicii Moldova ar putea ajunge în acest an la 97 de miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recolta bogată va provoca o creştere mai mare a economiei
Recolta bogată va provoca o creştere mai mare a economiei

Ministerul Economiei a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru acest an şi pentru anii 2014-2016, elaborată în luna martie, şi constată că o influenţă pozitivă mai mare asupra creşterii PIB va exercita agricultura.

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 se estimează în sumă de 96,9 miliarde de lei, cu o creştere reală comparativ cu anul 2012 de 4%. O influenţă pozitivă mai mare asupra creşterii PIB va exercita agricultura – numai din contul acestui factor se aşteaptă majorarea PIB cu circa 2,2%.

Ministerul Economiei prognozează că PIB în anii 2014-2016 va evolua cu o rată medie de circa 4,7% creştere reală anuală. Vor avea loc şi unele schimbări în structura PIB. Astfel va creşte ponderea industriei – de la 13,8% (în anul 2013) până la 14,9% (în anul 2016), a construcţiilor – de la 3,6% la 3,8% şi a comerţului interior – de la 13,5% la 13,8%. De asemenea, în ce priveşte PIB pe categorii de utilizări, din cauza cererii interne şi externe relativ slabe, se va diminua ponderea consumului final – de la 115,4% pînă la 108,7% şi a exportului net – de la -39,5% la -34,3%.

Ministerul anunţă că la elaborarea prognozei s-a ţinut cont de sarcina prioritară a Guvernului - dezvoltarea economiei naţionale, avînd la bază o nouă paradigmă – de la o economie bazată pe consumul alimentat de remitenţe la una orientată spre export. Astfel, creşterea economică se bazează pe politicile economice stimulatoare a activităţii de antreprenoriat, de îmbunătăţire a climatului de afaceri şi de sporire a atractivităţii investiţionale a ţării. Elementele-cheie sînt menţinerea stabilităţii macroeconomice şi promovarea politicilor monetare şi bugetar-fiscale echilibrate.

De asemenea, s-au luat în considerare unele aspecte ale evoluţiei economiei mondiale, în special, a economiilor ţărilor care sînt principali parteneri comerciali ai Republicii Moldova, dar şi contextul economic din ţările Uniunii Europene, tendinţele de dezvoltare a economiei naţionale în anii precedenţi, rezultatele obţinute în anul trecut în principalele sectoare economice ale ţării, precum şi prognoza privind rata inflaţiei şi cursul de schimb al leului, coordonată cu Fondul Monetar Internaţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite