Medvedev nu renunţă la Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev FOTO AFP
Dmitri Medvedev FOTO AFP

Premierul Dmitri Medvedev a declarat că Rusia va rezista în faţa sancţiunilor impuse de statele occidentale, dar şi la căderea preţului petrolului şi devalorizarea rublei, neavând de gând să abandoneze Crimeea.

Dmitri Medvedev a susţinut un interviu maraton cu televiziunile ruse în cadrul căruia a încercat să ofere explicaţii cu privire la starea din ce în ce mai proastă a economiei ruse. Premierul de la Moscova s-a declarat încrezător că scăderea preţului petrolului şi devalorizarea rublei nu vor afecta forţa economică a Rusiei.

Integrarea Crimeei în Rusia

Din punctul de vedere al lui Medvedev, Crimeea nu reprezintă un subiect economic. ”Când vorbim despre Crimeea trebuie să ne dăm seama că este vorba de istoria noastră, de destinul nostru şi uneori chiar de o suferinţă a noastră, iar acolo trăiesc foarte mulţi oameni care au votat pentru reunificarea cu Federaţia Rusă”, a afirmat premierul rus. El a subliniat că este nevoie de o integrare a peninsulei în sistemul legal şi economic al Rusiei cât mai repede posibil.

Premierul rus vede ca o prioritate majoră dezvoltarea Crimeei şi aducerea ei la nivelul general din Federaţia Rusă. Medvedev le-a dat asigurări reporterilor că această dezvoltare nu va fi făcută pe seama fondurilor luate din alte regiuni. ”Cred că trebuie să facem ordine în Crimeea, însă fără să afectăm alte regiuni”, a afirmat premierul rus amintind că există un program în valoare de 12,5 miliarde de dolari în acest sens, program ce se va desfăşura până în anul 2020.

Scăderea preţului pentru petrol

”Urmărim şi noi evoluţiile din piaţa petrolului” a spus Medvedev, subliniind că preţul acestui produs s-a înjumătăţit în ultima perioadă, după ce a scăzut de la 110 dolari pe baril la doar 65 de dolari. Acest lucru a dus la ”o serie de consecinţe semnificative, printre care şi la scăderea cursului de schimb valutar al rublei”, a spus Medvedev. Premierul rus s-a arătat însă încrezător că pe termen lung Rusia va reuşi să facă faţă acestui fenomen. ”Când preţul petrolului este ridicat avem posibilitatea să facem economii, iar în anii trecuţi am strâns reserve valutare şi de aur importante care ne vor permite să traversăm această criză”, a afirmat Medvedev.

Consecinţele sancţiunilor

Premierul rus a afirmat că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au provocat pierderi de miliarde de dolari, însă şi economia europeană a pierdut 40 de miliarde de euro în acest an şi va pierde alte 50 miliarde euro în cursul anului viitor. ”Nimeni nu a subestimat pagubele cauzate de sancţiuni. Însă aceste sancţiuni nu sunt benefice pentru nimeni, nu sunt necesare şi nu vor duce nicăieri”, a mai spus Medvedev.

Premierul de la Moscova a amintit că impunerea de sancţiuni economice nu reprezintă ceva nou pentru Rusia, deoarece au mai existat astfel de măsuri în trecutul recent împotriva Uniunii Sovietice. Medvedev a amintit de amendamentul Jackson-Vanik din Statele Unite care începând cu anul 1974 nu a afectat doar Uniunea Sovietică, dar şi statele satelite Americii. ”În total am trăit sub sancţiuni permanente în secolul XX. Cine a profitat din asta? Nimeni!” a declarat Medvedev.

40 miliarde euro

a pierdut Uniunea Europeană în 2014 în urma sancţiunilor economice aplicate Rusiei

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite