Într-un an investiţiile româneşti în Republica Moldova s-au redus cu peste 22%. De ce investitorii români îşi retrag banii de la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii BCR Chişinau susţin ca vor continua să investească în Republica Moldova FOTO Tudor Iovu
Proprietarii BCR Chişinau susţin ca vor continua să investească în Republica Moldova FOTO Tudor Iovu

În anul 2012, volumul investiţiilor din România în ţara noastră a scăzut abrupt cu peste 22%, până la 191 de milioane de dolari, arată datele centrului CDIS al FMI. Banca Naţională a Moldovei susţine că e vorba de retrageri de capital şi plata unor datorii

După ce în anii 2009-2011 s-a atestat o creştere semnificativă a investiţiilor româneşti în economia Republicii Moldova, în 2012 s-a înregistrat un important reflux, arată baza de date Coordinated Direct Investment Survey (CDIS) a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Scădere bruscă

Astfel, dacă la finele anului 2011 stocul investiţiilor româneşti era de 245 de milioane de dolari, România ocupând poziţia a cincea în clasamentul ţărilor de unde provine capitalul investit în ţara noastră, peste un an s-a înregistrat o scădere cu 54 de milioane de dolari (cu 22%) a stocului investiţiilor româneşti în Republica Moldova, potrivit bazei de date CDIS.

Dintre principalele zece state de unde provin investiţiile străine directe (ISD) în economia Republicii Moldova, o altă ţară în cazul căreia în 2012 s-a atestat o scădere, cu circa 16%, este Marea Britanie.

În cazul celorlalte state din top 10, stocul investiţiilor a crescut. De exemplu, volumul investiţiilor din Rusia s-a majorat în 2012 cu 60 de milioane de dolari şi a ajuns la 785 de milioane de dolari sau la 22,2% din totalul ISD în ţara noastră.

Constantin Solomon, consilier la Biroul de Promovare şi Cooperare Economică al Ambasadei României de la Chişinău, spune că nu ştie ce firme româneşti şi-au retras în 2012 investiţiile din Republica Moldova şi mai ales motivele ce au favorizat o astfel de evoluţie. „De regulă, companiile nu ne anunţă despre astfel de decizii. La mijloc ar putea fi atât situaţia economică dificilă din Republica Moldova şi din România din anul 2012, dar şi decizia proprietarilor de a se orienta spre alte pieţe“, ne-a declarat Solomon.

Specialiştii susţin că e dificil să faci anumite concluzii în lipsa unor date privind companiile româneşti ce şi-au retras investiţiile.

Rambursări de datorii

Într-un răspuns oficial pentru „Adevărul“, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a explicat această reducere semnificativă a stocului de investiţii din România în special prin decontarea unor datorii de 40,6 milioane de dolari, de către companiile cu capital românesc. Restul diferenţei ar fi fost cauzate de fluctuaţiile cursului de schimb, retragerile de capital, schimbarea ţării de provenienţă a investiţiilor, achitarea profitului şi reevaluări.

În acelaşi timp, datele oficiale publicate de diferite instituţii din Republica Moldova nu au reflectat aceste scăderi. Totodată, se atestă diferenţe de cifre între datele CDIS şi cele ale BNM. De exemplu, chiar la capitolul stoc total de ISD în economia Republicii Moldova baza de date CDIS arată pentru 31 decembrie 2012 un volum de 3.533 milioane de dolari, în timp ce BNM - o cifră mai mică cu aproape 90 de milioane de dolari.

Banca Naţională explică diferenţele prin metodele de calculare a ISD folosite de CDIS şi BNM. „În Balanţa de Plăţi a Republicii Moldova, pentru calcularea cotei străinului se foloseşte metoda valorii istorice, care reflectă valoarea reală a elementelor patrimoniale la data intrării lor în întreprindere, iar datoriile comerciale între investitorul străin şi întreprinderea în care deţine cota sunt trecute la alte investiţii. În cazul CDIS, este folosită metoda valorii de bilanţ care presupune calcularea valorii cotei ca diferenţă între active şi datorii, înmulţită la cota străinului, iar datoriile includ toate instrumentele de datorii între investitorul străin şi întreprinderea în care deţine cota“, se precizează în răspunsul BNM.

O treime din investiţii, în sectorul bancar

Potrivit datelor oficiale, circa o treime din investiţiile româneşti au fost făcute în sistemul bancar, iar BCR Chişinău (ce face parte din grupul BCR/ Erste) este principalul investitor românesc în economia Republicii Moldova. Proprietarii anunţă noi investiţii în BCR Chişinău, iar astăzi adunarea generală a acţionarilor instituţiei urmează să aprobe o decizie de majorare a capitalului social.

Citiţi mai multe despre investiţiile străine în Republica Moldova:

Cărămida românească se sparge de zidul de la Chişinău

Un sfert din investiţiile străine directe din UE sunt efectuate prin intermediari

Ce a neglijat România în relaţia cu Republica Moldova

Criza politică blochează proiectele energetice moldo-române

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite