Un sfert din investiţiile străine directe din UE sunt efectuate prin intermediari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut investitiile straine directe (ISD) în economia naţională au constituit 159,2 milioane de dolari, în scădere cu aproape 43% comparativ cu 2011, arată un raport al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Specialiştii de la BNM constată că „diminuarea a fost determinată de scăderea venitului reinvestit în urma faptului că mai multe întreprinderi cu capital străin au plătit acţionarilor dividende ce au depăşit profiturile realizate în această perioadă“. Totodată, în raportul BNM se precizează că 27,7% din investiţiile străine directe au fost procurări de imobile de către persoane fizice şi juridice nerezidente.

Aproape 53% din stocul ISD acumulate în capitalul social a revenit investitorilor din UE. BNM precizează însă că „circa un sfert din investitiile UE în Moldova provin din Olanda şi Cipru, companiile investitoare din aceste ţări fiind în majoritate de tip SPE (Special Purpose Entity – entitate cu destinaţie specială), utilizate ca intermediari“.

Din spaţiul CSI provin 11,6% din investiţii, iar 35,7% - din alte state. Evolutia stocului de ISD în capitalul social al sectorului bancar a fost marcată de majorarea
investiţiilor din Germania (ProCredit Bank) şi de diminuarea stocului de investiţii din Austria (vânzarea de catre grupul austriac Vienna Capital Partners a întregii participaţii în Unibank).

Din raportul BNM rezultă că stocul de investiţii străine pe cap de locuitor nu a reuşit să treacă de cota de 1.000 de dolari, fiind cel mai mic din regiune.
Stocul de ISD, acumulat la finele 2012, a fost evaluat la 3.338,8 milioane de dolari
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite