Germania oferă două milioane de euro pentru proiecte de infrastructură în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Germaniei va aloca două milioane de euro pentru proiecte de modernizare a infrastructurii moldoveneşti. În perioada 2005 – 2017 a fost gestionat un grant de 9,6 milioane de euro oferit Republicii Moldova de către Ministerul de Dezvoltare şi Cooperare Economică al Republicii Federale Germania pentru diverse proiecte de infrastructură.

Vineri, 16 martie, a fost anunţată lansarea programului „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică” pentru anul 2018, o continuare a programului finalizat în 2017, transmite IPN.

Julia Monar, ambasadoarea Germaniei la Chişinău, a spus că îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor este o mare responsabilitate socială, iar ajutorul trebuie să meargă acolo, unde va putea fi resimţit de un număr cât mai mare de oameni.

Diana Hedrich, manager de proiecte-secţia dezvoltare regională şi urbană în cadrul Bănci germane KFW, şi-a exprimat speranţa că finanţarea va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunităţile din Republica Moldova.

Directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale, Mircea Eşanu, a spus că la baza prelungirii programului a stat, probabil, reuşita celorlalte proiecte cu donatorul german, dar şi reuşitele pe alte proiecte sociale pe care Fondul le are în gestiune, cum ar fi grantul oferit de Guvernul României pentru renovarea grădiniţelor, alte finanţări oferite de Banca Mondială şi alţi donatori.

La concurs vor putea participa comunităţile care nu au beneficiat anterior de surse financiare pentru lucrări de renovare în cadrul programului anterior. Valoarea maximă a granturilor oferite va fi de 75 de mii de euro pentru localităţile rurale şi 150 mii euro pentru oraşe. Beneficiarii de granturi trebuie să asigure şi contribuţia comunităţii de cel puţin 15% din valoarea proiectului pentru localităţile rurale şi de 30% ­ în cazul localităţilor urbane.

Formularele de aplicare pot fi expediate până pe data de 2 mai 2018, la adresa: office@msif.md.

În perioada 2005-2017, au fost realizate 210 proiecte de dezvoltare comunitară în localităţi cu o populaţie de până la 20 de mii de locuitori din 20 de raioane. Proiectele au urmărit dezvoltarea infrastructurii sociale (şcoli, grădiniţe, sisteme de canalizare şi aprovizionare cu apă potabilă, drumuri etc.) şi stabilirea parteneriatului între comunităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru cu un accent pe folosirea eficientă a energiei şi utilizarea resurselor energetice de alternativă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite