Gazprom: Sistarea livrărilor de gaze către Ucraina creează riscuri pentru tranzitul spre Europa. Cum ar putea fi afectată Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Ucraina FOTO: AP
Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Ucraina FOTO: AP

Şeful Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că în dimineaţa zilei de miercuri, 25 noiembrie, livrările de gaze naturale către Ucraina au fost sistate, iar această situaţie creează riscuri pentru tranzitarea gazului rusesc către Europa.

Potrivit unian.ua, Miller a anunţat că Rusia a exportat Ucrainei întregul volum de gaze naturale pentru care au fost efectuate plăţile. „Ucraina nu a solicitat livrarea noilor volume de gaze şi nu a achitat pentru aceasta. În aceste condiţii, livrarea gazelor este sistată până în momentul în care nu vor fi efectuate plăţile de către partea ucraineană”, a precizat şeful Gazprom.

În acelaşi timp, Alexei Miller susţine că prin faptul Ucraina refuză să primească gaze din Rusia sunt create mai multe riscuri ce ţin de tranzitarea gazelor spre Europa.

Potrivit preşedintelui „Naftogaz Ucraina”, Andrei Kobolev, ucrainenii vor fi asiguraţi cu agent termic şi gaze naturale în actaulul sezon rece chiar dacă Rusia sistează livrările de gaze naturale.

Acordul trialeteral de la Burxelles prevedea ca Ucraina urma să importe până pe 31 octombrie din Rusia 2 miliarde de metri cubi de gaze la un preţ de 227 dolari pentru o mie de metri cubi. Începând cu 1 noiembrie, volumele de gaze importate s-au redus esenţial, iar Kievul a deciz să mai achite în avans încă 64 milioane de dolari pentru livrarea volumului minim necesar.  

Ministrul ucrainean al Energiei, Vladimir Demcişin, susţine că intenţionează ca până pe 20 decembrie să ajungă la un acord cu autorităţile de la Moscova privind livrările de gaze naturale în 2016.

Menţionăm că Rusia a întrerupt şi exportul de cărbune în Ucraina. Rezervele pe care le deţine ar putea să fie suficiente încă pentru o lună. Ucraina a fost nevoită să apeleze la importul de cărbune din Ucraina după ce separatiştii din Donbas au preluat controlul asupra minelor din estul ţării.

Parlicov: Deocamdată, Moldova e în afara pericolului

Expertul în energetică din cadrul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, a declarat pentru Adevărul Moldova că riscurile la care se referea Miller vizează posibilitatea ca Ucraina să ia din gazul rusesc tranzitat prin intermediul teritoriului său. „Autorităţile de la Moscova nu au vorbit despre sistarea tranzitului de gaze naturale, ci doar la stoparea livrărilor către Ucraina. Ucraina deţine necesarul de gaze pentru asigurarea consumului intern, de accea, deocamdată, nu există pericolul ca Europa să fie afectată de această decizie. În acest context, şi Republica Moldova se află, deocamdată, în afara acestui pericol”, a precizat Victor Parlicov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite